Treceți la conținutul principal

Spiritualitatea un ingredient esenţial în viaţă


Trăim într-o eră în care oamenii și-au pierdut busola care să le indice drumul corect spre interior, spre suflet. Se poate observa o stare de confuzie și dezechilibru în multe aspecte ale vieții. În astfel de momente, mulți își doresc ”acel ceva” care să le dea senzația de împlinire, de plenitudine a existenței. Spiritualitatea poate fi răspunsul potrivit la căutările noastre. Ea înseamnă să gășești mulțumire sufletească, credință și iubire într-o lume plină de ipocrizie și imperfecțiune.
Oamenii bogati in spirit sunt frumoși! Ați observat vreodata asta? Vorbesc frumos, au o strălucire aparte în privire și se raportează la niște valori superioare!
E simplu să vorbești despre spiritualitate, e mai greu să-ți depășești condiția materială, să uiți de problemele din sfera umană și să te focusezi pe lucruri înalte, dătătoare de lumină și pace. Sunt mulți care-și identifică această nevoie de a fi spirituali și caută să și-o satisfacă, găsind forță și echilibru, alții mai puțin norocoși își petrec viața fără să-și conștientizeze latura spirituală.
Nimeni nu poate fi fericit doar trăind prin prisma lucrurilor materiale. Avem nevoie să ne îmbrăcăm sufletul cu coroana spiritualității, cu gândurile frumoase ce vin din Inalt și care ne crează o stare de confort mental, împlinire sufletească și echilibru al ființei. Astfel suntem în echilibru cu noi, cu cei din jurul nostru, cu Universul si cu Dumnezeu.

Ceea ce e frumos la noi, oamenii e faptul că nu suntem nişte roboţi care acţionează din constrângere. Suntem creaţi cu liber arbitru. Dumnezeu ne-a dat acest dar minunat, voinţă proprie, liberatate de a gândi, de a simţi şi de a acţiona. Aşa cum depindem de un tată uman, în mod asemănător depindem de Tatăl nostru ceresc. Este o dependenţă benefică pentru fiinţa noastră şi asta pentru că am fost creaţi cu spiritualitate, această nevoie fundamentală a omului.
Dacă neglijăm satisfacerea acestei nevoi, vom simţi un gol interior, sentimentul că ne lipseşte ceva, că suntem incompleţi. Fără spiritualitate, simţim că fiinţa ne este întreruptă, că există o deconectare de la divin şi o separare între corpul material şi Spirit. Nici nu avem cum să ne simţim fericiţi, împliniţi în astfel de condiţii.
De exemplu, să ne gândim la o plantă dezrădăcinată, ale cărei rădăcini sunt smulse, care nu mai poate să-şi extragă hrana din sol şi care nu mai poate primi suficientă lumină. Este evident că se ofileşte şi moare. În mod asemănător, omul care nu-şi are rădăcinile în Dumnezeu, care nu e conştient de latura duhovnicească pe care o posedă şi nu şi-o dezvoltă, este o persoană dezrădăcinată. Dacă nu se hrăneşte spiritual, în cele din urmă moare. 
E înţelept să ne deschidem mintea şi inima spre Dumnezeu.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A mai trecut un an...

A mai trecut un an din viaţa mea… În linişte, mă privesc în oglinda sufletului şi încerc să observ tot ce a însemnat acest an… A fost un an bun sau rău? Cum sunt eu acum? Câte dintre visuri s-au împlinit? Cu fiecare clipă ce s-a scurs prin clepsidra timpului, am devenit mai matură, mai înţelegătoare, mai aproape de ceea ce sunt eu in realitate? Cum am trăit, ce şi cui am împărtăşit? Am reuşit să-mi îndeplinesc promisiunile? Cine mi-a stat alături şi cine a ales un alt drum? Am dat totul să-i întorc din drum? Câte bucurii şi câte regrete le-am lăsat celorlalţi? Am lăsat mai multe lacrimi sau mai multe zâmbete în colţul inimii lor? Îmi fac un inventar al sentimentelor…  Printre sentimentele de bucurie, de recunoştinţă, de iubire s-au strecurat şi regrete, neîmpliniri, deziluzii, pentru că sunt om, pentru că atât cât trăiesc, învăţ… Niciodată nu e suficient tot ceea ce învăţăm, procesul pe drumul cunoaşterii e unul de durată, care nu se termină niciodată atât cât trăim. Privind

Bine-ai venit, Aprilie!

Bine-ai venit, Aprilie, cel care aduci înflorirea zâmbetelor, ce au stat atâta timp zgribulite în iarna durerii. Te rog să mă tratezi cu blândeţe şi să nu-mi ucizi speranţele. Priveşte-mi ochii şi citeşte în ei, un dulce vis în care a încolţit aşteptarea, a ceea ce este mai bun, mai pur, mai luminos… Sunt doar un simplu om care speră, crede, visează, iubeşte, într-un cuvânt: trăieşte. Iubite, Aprilie, trezeşte-mă mereu cu soarele iubirii, îmbracă-mă cu flori de cireş dornice de a alunga monotonia din gânduri, respiră-mă prin verdele crud al ierbii ce mi-a înmugurit în aorta sufletului, potoleşte-mi setea şi foamea de frumos prin culorile tale cu care pictezi infinitul. Tu, Aprilie însemni pentru mine: narcise îngălbenite de atâta linişte şi zâmbet, lalele frumoase ca dorurile îndrăgostiţilor, lăcrămioare scumpe ca lacrimile rostogolite în tăcerea clipei, zambile parfumate ca visele din zori, liliacul plin de amintiri şi speranţă ca sufletu ce te aşteaptă neîncetat, gingaşe

Viata-i o lupta, ce se duce pe trei fronturi

Îmi place mult cum descrie viața George Coșbuc, în poezia ”Lupta vieții”. ”O luptă-i viața; deci te luptă Cu dragoste de ea, cu dor.” Am conștientizat că viața-i o luptă, iar pentru a o câștiga e nevoie de dârzenie, de dragoste. Iubind viața, nu vei capitula niciodată în fața atacurilor exterioare. Trăiesc doar aceia ce luptă cu curaj și hotărâre, ce au în dotare arme puternice ca speranța, optimismul și credința. Este nevoie ca oamenii să treacă prin bătălia vieții pentru a ajunge la perfecțiune. Ea înseamnă o luptă continuă, una de dezamăgiri, împliniri, necazuri, bucurii. Lupta nu e unilaterală, ea se duce pe trei fronturi: lupta cu tine însuți, lupta cu ceilalți și lupta cu conjuncturile nefavorabile. Trebuie să existe un echilibru între cele trei laturi. Dacă învingi în lupta cu tine însuți, care e cea mai dificilă, vei ști cum să ai o abordare eficientă și în celelalte lupte. Momentele în care ne aflăm, fie că sunt bune sau rele ne determină să reacționăm într-un fel sau