Treceți la conținutul principal

A mai trecut un an...




A mai trecut un an din viaţa mea… În linişte, mă privesc în oglinda sufletului şi încerc să observ tot ce a însemnat acest an… A fost un an bun sau rău? Cum sunt eu acum? Câte dintre visuri s-au împlinit? Cu fiecare clipă ce s-a scurs prin clepsidra timpului, am devenit mai matură, mai înţelegătoare, mai aproape de ceea ce sunt eu in realitate? Cum am trăit, ce şi cui am împărtăşit? Am reuşit să-mi îndeplinesc promisiunile? Cine mi-a stat alături şi cine a ales un alt drum? Am dat totul să-i întorc din drum? Câte bucurii şi câte regrete le-am lăsat celorlalţi? Am lăsat mai multe lacrimi sau mai multe zâmbete în colţul inimii lor? Îmi fac un inventar al sentimentelor… 
Printre sentimentele de bucurie, de recunoştinţă, de iubire s-au strecurat şi regrete, neîmpliniri, deziluzii, pentru că sunt om, pentru că atât cât trăiesc, învăţ… Niciodată nu e suficient tot ceea ce învăţăm, procesul pe drumul cunoaşterii e unul de durată, care nu se termină niciodată atât cât trăim. Privind în urmă, îmi dau seama că am greşit mult, am rănit, am eşuat în multe lucruri, dar ceea ce regret cel mai tare este faptul că nu am ştiut să am încredere în mine şi în ceilalţi, am acţionat din impuls, am judecat o situaţie fără să o cunosc, am reproşat fără să înţeleg şi astfel am pierdut oameni, lucruri, oportunităţi. Am rătăcit pe căi incerte şi din cauză că sunt foarte temperamentală am făcut alegeri proaste. Aş fi vrut să caut mai mult să fiu alături de cei dragi, să le arăt mai profund ce înseamnă în viaţa mea, să fi avut mai multă răbdare şi să nu fi acţionat la furie. Aş fi vrut să dăruiesc mai mult, să fi iubit mai tare şi să-i fi înţeles mai bine pe cei din jur. Pentru că, nu-i aşa?  Întotdeauna e loc de mai multă iubire.
Am avut parte şi de multe emoţii frumoase, trăiri care m-au lăsat fără suflare, visuri care şi-au găsit împlinirea, bucurii care s-au revărsat ca o cascadă în sufletul pustiit de aşteptări şi doruri grele, speranţe care m-au dus în zbor spre multe momente de neuitat. Un astfel de moment a fost când am ţinut între palme, cartea mea.  Publicarea cărţii “Ploaie de gânduri” a însemnat un vis împlinit!
Am avut parte şi de iubire din partea familiei, a prietenilor, a celor din jur, care au vibrat la cuvintele mele, a necunoscuţilor. Am plâns, am râs, am greşit, am sperat, am iubit, dar mai presus de toate am învăţat să trăiesc acum, acest moment care există.
A fost un an cu „bune şi cu rele”… Au fost momente minunate, dar şi momente dureroase. Au fost relaţii ce s-au năruit, prieteni ce m-au părăsit, dar şi oameni care au ales să mă iubească aşa cum sunt. Aşa cum e în viaţă. Nu poate să fie doar soare sau doar ploaie. A trebuit să accept ceea ce este, nu ceea ce ar fi putut fi. A fost… totul e la trecut. Tot ceea ce contează e clipa prezentă şi ceea ce va veni.
Sper ca anul care vine să fie blând cu mine. Să-mi dea posibilitatea de a fi eu, de a mă redescoperi în fiecare clipă, de a trăi profund… inspiraţia să nu mă părăsească, iar spiritul să-mi fie liber, împăcat cu tot ce există.  Aşa cum la sfârşitul unei zile, unui drum, am obiceiul de a-mi arăta recunoştinţa pentru cele trăite, aşa procedez şi la sfârşitul acestui ani.
Mulţumesc tuturor oamenilor din viaţa mea, care mi-au stat alături, care m-au apreciat, m-au criticat, m-au lăudat, m-au certat şi m-au încurajat cu iubire! Unii mi-au dat lecţii de viaţă, alţii mi-au arătat cine sunt şi ce pot face… Fiecare mi-a dat conform cu nivelul lui spiritual, intelectual şi emoţional, dar cu toţii au contribuit la dezvoltarea mea ca poet şi ca om.
 Mulţumesc lui Dumnezeu că exist, în forma asta, în clipa asta! Totul este aşa cum trebuie să fie…




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bine-ai venit, Aprilie!

Bine-ai venit, Aprilie, cel care aduci înflorirea zâmbetelor, ce au stat atâta timp zgribulite în iarna durerii. Te rog să mă tratezi cu blândeţe şi să nu-mi ucizi speranţele. Priveşte-mi ochii şi citeşte în ei, un dulce vis în care a încolţit aşteptarea, a ceea ce este mai bun, mai pur, mai luminos… Sunt doar un simplu om care speră, crede, visează, iubeşte, într-un cuvânt: trăieşte. Iubite, Aprilie, trezeşte-mă mereu cu soarele iubirii, îmbracă-mă cu flori de cireş dornice de a alunga monotonia din gânduri, respiră-mă prin verdele crud al ierbii ce mi-a înmugurit în aorta sufletului, potoleşte-mi setea şi foamea de frumos prin culorile tale cu care pictezi infinitul. Tu, Aprilie însemni pentru mine: narcise îngălbenite de atâta linişte şi zâmbet, lalele frumoase ca dorurile îndrăgostiţilor, lăcrămioare scumpe ca lacrimile rostogolite în tăcerea clipei, zambile parfumate ca visele din zori, liliacul plin de amintiri şi speranţă ca sufletu ce te aşteaptă neîncetat, gingaşe

Viata-i o lupta, ce se duce pe trei fronturi

Îmi place mult cum descrie viața George Coșbuc, în poezia ”Lupta vieții”. ”O luptă-i viața; deci te luptă Cu dragoste de ea, cu dor.” Am conștientizat că viața-i o luptă, iar pentru a o câștiga e nevoie de dârzenie, de dragoste. Iubind viața, nu vei capitula niciodată în fața atacurilor exterioare. Trăiesc doar aceia ce luptă cu curaj și hotărâre, ce au în dotare arme puternice ca speranța, optimismul și credința. Este nevoie ca oamenii să treacă prin bătălia vieții pentru a ajunge la perfecțiune. Ea înseamnă o luptă continuă, una de dezamăgiri, împliniri, necazuri, bucurii. Lupta nu e unilaterală, ea se duce pe trei fronturi: lupta cu tine însuți, lupta cu ceilalți și lupta cu conjuncturile nefavorabile. Trebuie să existe un echilibru între cele trei laturi. Dacă învingi în lupta cu tine însuți, care e cea mai dificilă, vei ști cum să ai o abordare eficientă și în celelalte lupte. Momentele în care ne aflăm, fie că sunt bune sau rele ne determină să reacționăm într-un fel sau