Fiind creatoare de frumos, prin aripa sufletului meu, cu sfială şi cu speranţă, dar mai ales cu stoicism, vă invit să păşiţi, prin iubire, în cel de al cincilea anotimp al universului dimensiunii mele interioare...
Lavinia Elena Niculicea

duminică, 4 iulie 2010

LIBERTATEA CUVÂNTULUI ÎN LANŢURI

“Libertatea este dreptul sufletului de a respira”-
Henry Ward Beechar

Întotdeauna m-a atras ideea de libertate...libertatea gândului, a cuvântului, a acţiunii...a spiritului.

Vezi mai multe imagini Diverse
Libertatea de exprimare este un drept fundamental pe care Constituţia ţării îl garantează fiecărui om.
Acum câteva zile am observat cu stupoare la TV cum libertatea jurnaliştilor a fost îngrădită, este vorba de Dan Diaconescu şi Doru Pârv,realizatori de televiziune care au suferit un abuz cu implicaţii politice. Abuzul îndreptat asupra libertăţii de exprimare a devenit un act vizibil pentru mulţi. Democraţia pe care ne-am câştigat-o este în pericol, iar cetăţeanul de rând se simte vulnerabil. Cred că fiecare om are dreptul de a fi judecat în libertate. Încep să mă gândesc, dacă în urmă cu două decenii, sângele ce a curs pe altarul libertăţii a curs în van. Am văzut un sistem asemeni unui măr putred ce mi-a lăsat gustul amar al injustiţiei. Mi-am dat seama că în lumea în care trăim orice e posibil şi că se întâmplă lucruri ce îţi pompează în vene indignare şi teamă. Teama că libertatea poate să-ţi fie furată de cei care se simt îndreptăţiţi să facă asta, o formă mascată de tiranie...aş putea să o numesc pe drept cuvânt,pseudo-democraţie.

Sunt neplăcut surprinsă să constat că tot mai mulţi oameni pun cătuşe: adevărului, omeniei, toleranţei, iubirii de semeni. Thomas Man spunea: ”Libertatea este legea iubirii aproapelui”. E şi mai trist atunci când asa-zisi jurnalişti lovesc într-un confrate ce este într-o situaţie dificilă, ce face parte din aceeaşi breaslă. În loc să fie solidari cu durerea lui şi să-i întindă mâna...ei denigrându-l, îl afundă tot mai mult în noroiul deznădejdii ce stă să ne cuprindă. Dacă vrem să fim cu adevărat liberi, trebuie să fim uniţi. Astfel de oameni, pseudo-jurnalişti ce se erijează în adevăraţi formatori de opinie şi atitudine sănătoasă, demonstrează micimea şi natura sufletelor lor.Această mentalitate e rudimentară şi parcă ne-am întors cu 6000 de ani în urmă.
Eu consider că a priva pe cineva de libertate e inuman, antisocial şi antinatural. Dacă Dumnezeu respectă libertatea omului, atunci şi noi ar trebui să respectăm libertatea aproapelui nostru. Am dorit să scriu acest eseu din următoarele motive:
1.Pentru că am libertate de opinie şi doresc să mi-o exprim.
2.Pentru că nu suport nedreptatea, calomnia, răutatea şi prejudecăţile.
3.Pentru că l-am cunoscut personal pe omul care acum se confruntă cu problema expusă, şi anume privarea de libertate, dreptul de a se apăra în libertate.Este vorba de realizatorul de emisiuni Doru Pârv, un om extraordinar care mi-a întins o mână de ajutor când puţini au fost dispuşi s-o facă. Vreau să-i mulţumesc pentru ajutorul pe care mi l-a acordat în momentele grele din viaţă. Prin ceea ce am scris vreau şi eu să-i fiu alătur în clipele grele cu care se confruntă. Îl apreciez sincer pentru felul cum m-a tratat, dovedind astfel că el înţelege semnificaţia cuvântului „Om”. Este un om extrem de modest, generos, altruist, serios, cu mult bun-simţ şi dispus să te ajute. Am observat că a ajutat mulţi oameni suferinzi, tratându-i cu compasiune şi respect. Ştiu că are tăria de caracter pentru a depăşi încercările. Pentru mine este şi va rămâne un om special, cu o capacitate profundă de înţelegere a naturii umane.
Vom putea cunoaşte adevărata libertate, iubindu-ne cu adevărat aproapele şi tratându-l cu respect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu