Treceți la conținutul principal

Rugăciunea, modalitate de rafinare interioară

Doresc să vorbesc despre un aspect interesant la noi, oamenii. Atunci, când ne confruntăm cu probleme, aflându-ne într-o situație extremă, ne aducem aminte de Dumnezeu și încercăm să-i cerem ajutorul prin rugăciune, uitând de fapt de El atunci când ne merge bine și suntem fericiți. De ce ne îndreptăm ochii spre Cer doar în momentele grele? De ce nu o facem și în restul timpului?
Nu este nimic rău în a ne ruga atunci cand trecem prin necazuri, dar este o mare greșeală să uităm de sprijinul primit imediat ce ne simțim mai bine sau am depășit momentul dificil. Această arată percepția noastră superficială asupra vieții, faptul că spiritualitatea noastră are fisuri și relația cu Dumnezeu este firavă. Pentru a schimba acest mod de raportare la divinitate este important să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru tot ceea ce avem, nu doar să-i cerem în permanență câte ceva.
Dumnezeu știe intotdeauna de ceea ce noi avem nevoie,
însă cu siguranta nu se va supăra atunci cand noi vom urmari să dialogam cu El, asa cum am face cu cea mai apropiată ființă, împărtășindu-i nevoile și bucuriile noastre. Rugăciunea este canalul de comunicare cu El. Este un lucru vital pentru îmbogăţirea şi împăcarea lăuntrică, un extaz din care sufletul meu îşi extrage cea mai deplină fericire.

Atunci când comunic cu Tatăl Ceresc mă aflu pe un plan elevat al simţirii care îmi potopeşte fiinţa. Doar Domnul îmi înţelege cel mai uşor freamăt al sufletului, cea mai infimă zvâcnire a inimii şi cel mai tainic gând ce sălăşluieşte în mintea mea. Când mă aflu în prezenţă copleşitoare a lui Dumnezeu, mă las purtată de un flux de trăiri: iubire, teamă, speranţă, pace, bucurie şi veneraţie.
El este Văpaia care aprinde scântei de iubire şi speranţă în inima cuprinsă de viforul durerii. Mă simt aureolată de lumina strălucitoare a Domnului, iar fiinţa-mi vibrează de măreţia Lui iar universal meu este inundat de lucirile sfinte ale Celui de Sus. Universul meu care până atunci era trist, cenuşiu şi gol, acum este umplut de o ploaie de lumini binefăcătoare. Simt cum sufletul meu se trezeşte la o viaţă binecuvântată şi răspândeşte lumini purtătoare de fericire şi asupra altor vieţi. În acel moment, sufletul meu atinge culmile extazului şi sublimului.
Rugăciunea ne dă un sentiment de pace, de calm interior şi ne alchimizează fiinţa. Atunci când îi vorbim Lui în acest mod, simţim o lumină caldă ce ne învăluie şi ne scaldă sufletul. Razele iubirii sfinte ne dau tăria de continua pe drumul vieţii. Împreună cu Dumnezeu pe acest drum, orice luptă poate fi câştigată.










Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A mai trecut un an...

A mai trecut un an din viaţa mea… În linişte, mă privesc în oglinda sufletului şi încerc să observ tot ce a însemnat acest an… A fost un an bun sau rău? Cum sunt eu acum? Câte dintre visuri s-au împlinit? Cu fiecare clipă ce s-a scurs prin clepsidra timpului, am devenit mai matură, mai înţelegătoare, mai aproape de ceea ce sunt eu in realitate? Cum am trăit, ce şi cui am împărtăşit? Am reuşit să-mi îndeplinesc promisiunile? Cine mi-a stat alături şi cine a ales un alt drum? Am dat totul să-i întorc din drum? Câte bucurii şi câte regrete le-am lăsat celorlalţi? Am lăsat mai multe lacrimi sau mai multe zâmbete în colţul inimii lor? Îmi fac un inventar al sentimentelor…  Printre sentimentele de bucurie, de recunoştinţă, de iubire s-au strecurat şi regrete, neîmpliniri, deziluzii, pentru că sunt om, pentru că atât cât trăiesc, învăţ… Niciodată nu e suficient tot ceea ce învăţăm, procesul pe drumul cunoaşterii e unul de durată, care nu se termină niciodată atât cât trăim. Privind

Bine-ai venit, Aprilie!

Bine-ai venit, Aprilie, cel care aduci înflorirea zâmbetelor, ce au stat atâta timp zgribulite în iarna durerii. Te rog să mă tratezi cu blândeţe şi să nu-mi ucizi speranţele. Priveşte-mi ochii şi citeşte în ei, un dulce vis în care a încolţit aşteptarea, a ceea ce este mai bun, mai pur, mai luminos… Sunt doar un simplu om care speră, crede, visează, iubeşte, într-un cuvânt: trăieşte. Iubite, Aprilie, trezeşte-mă mereu cu soarele iubirii, îmbracă-mă cu flori de cireş dornice de a alunga monotonia din gânduri, respiră-mă prin verdele crud al ierbii ce mi-a înmugurit în aorta sufletului, potoleşte-mi setea şi foamea de frumos prin culorile tale cu care pictezi infinitul. Tu, Aprilie însemni pentru mine: narcise îngălbenite de atâta linişte şi zâmbet, lalele frumoase ca dorurile îndrăgostiţilor, lăcrămioare scumpe ca lacrimile rostogolite în tăcerea clipei, zambile parfumate ca visele din zori, liliacul plin de amintiri şi speranţă ca sufletu ce te aşteaptă neîncetat, gingaşe

Viata-i o lupta, ce se duce pe trei fronturi

Îmi place mult cum descrie viața George Coșbuc, în poezia ”Lupta vieții”. ”O luptă-i viața; deci te luptă Cu dragoste de ea, cu dor.” Am conștientizat că viața-i o luptă, iar pentru a o câștiga e nevoie de dârzenie, de dragoste. Iubind viața, nu vei capitula niciodată în fața atacurilor exterioare. Trăiesc doar aceia ce luptă cu curaj și hotărâre, ce au în dotare arme puternice ca speranța, optimismul și credința. Este nevoie ca oamenii să treacă prin bătălia vieții pentru a ajunge la perfecțiune. Ea înseamnă o luptă continuă, una de dezamăgiri, împliniri, necazuri, bucurii. Lupta nu e unilaterală, ea se duce pe trei fronturi: lupta cu tine însuți, lupta cu ceilalți și lupta cu conjuncturile nefavorabile. Trebuie să existe un echilibru între cele trei laturi. Dacă învingi în lupta cu tine însuți, care e cea mai dificilă, vei ști cum să ai o abordare eficientă și în celelalte lupte. Momentele în care ne aflăm, fie că sunt bune sau rele ne determină să reacționăm într-un fel sau