Treceți la conținutul principal

Un dispozitiv portabil, inspirat de tricorderul Star Trek, poate detecta rapid și cu precizie cancerul și atacul de cord


Tehnologia depășește, cu fiecare zi, frontierele imaginației. Știința face salturi uriașe, așa că nu putem să nu ne întrebăm cum va arăta în viitor lumea... Oare știința inspiră ficțiunea sau ficțiunea inspiră știința? În cazul tehnologiei medicale, serialul de televiziune ,,Star Trek” a aprins tot mai mult imaginația cercetătorilor din întreaga lume.
Un dispozitiv portabil, inspirat de tricorderul ,,Star Trek”, este capabil să diagnosticheze cancerul și atacul de cord. Oamenii de știință susțin că aparatul va putea să pună orice diagnostic, rapid și cu precizie, ceea ce va face ca serviciile medicale să fie mai accesibile oamenilor din întreaga lume.
În universul imaginar, creat de Gene Roddenberry, tricorderul este un dispozitiv portabil, folosit de doctorii din secolul al XXIII-lea pentru a obține instantaneu informații complete și exacte despre starea de sănătate a pacientului. Această tehnologie nu mai este doar un concept științifico-fantastic, ci unul care este cu un pas mai aproape să devină realitate.
Noul dispozitiv, denumit Multicorder, creat de cercetătorii de la Universitatea din Glasgow, este alcătuit dintr- un senzor portabil care se conectează la smartphone printr-o aplicație și poate măsura diferite molecule din fluidele corporale ale pacientului. Prin măsurarea acestor molecule minuscule, cunoscute sub numele de metaboliți, medicii pot monitoriza starea de sănătate a unei persoane, dar și modul în care evoluează boala.
Potrivit specialiștilor, multicorder poate depista foarte repede mai mulți biomarkeri. Astfel, devine deosebit de util pentru medici și pacienți în caz de atac de cord, cancer și accident vascular, când diagnosticul rapid este vital pentru salvarea pacientului.
Deși metaboliții pot fi măsurați prin metode existente, cum ar fi tehnicile de rezonanță magnetică nucleară (RMN) și spectrometrie de masă, ambele sunt costisitoare și necesită un echipament voluminos.
Noua tehnologie este construită în jurul unui cip de silicon, care este ieftin de produs și utilizat adesea la dispozitivele de imagistică. Cipul este mai mic decât o unghie și poate măsura patru metaboliți simultan, inclusiv din urină și sânge.
Dispozitivul poate fi conectat la orice tabletă sau telefon care funcționează cu sistemul Android. Acesta seamănă cu aparatul din serialul SF ,,Star Trek”, care poate scana corpul, analiza datele și înregistra informațiile.
,,Am reușit să detectăm și să măsuram simultan mai mulți metaboliți asociați cu atacul de cord și cancerul de prostată folosind acest dispozitiv”, a declarat autorul principal al proiectului, medicul Samadhan Patil.
,,Acest dispozitiv are potențialul de a detecta boala în faza timpurie și de a monitoriza evoluția ei.”
Deocamdată nu se știe când va fi lansat pe piață noul dispozitiv. Rezultatele proiectului au fost publicate în revista Biosensors and Bioelectronics.
,,Dispozitivele de diagnosticare portabile și ieftine, capabile să măsoare cu precizie metaboliții, deschid o gamă largă de aplicații în medicină și, cu această recentă dezvoltare, am făcut un pas important pentru ca un astfel de dispozitiv să fie adus pe piață. Este o descoperire importantă și suntem dornici să continuăm să construim pe baza tehnologiei pe care am dezvoltat-o până acum", a spus profesorul David Cumming, unul dintre coordonatorii proiectului.
Profesorul Mike Barrett, de la Școala de Științe ale Vieții din cadrul Universității, consideră că acest nou dispozitiv portabil oferă o democratizare a medicinei metabolomice, care este altfel limitată în laborator, și oferă alternative ieftine pentru a studia căi complexe în diferite boli.
Chiar dacă s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește dezvoltarea de tricorder, este încă de lucru pentru a ajunge la o tehnologie ca cea folosită de doctorul Crusher pe Enterprise, din Star Trek. Poate că nu deținem un astfel de dispozitiv, însă, cu siguranță, suntem din ce în ce mai aproape. Iar asta ar însemna tot mai multe vieți salvate în lumea reală.
Lavinia Elena Niculicea

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A mai trecut un an...

A mai trecut un an din viaţa mea… În linişte, mă privesc în oglinda sufletului şi încerc să observ tot ce a însemnat acest an… A fost un an bun sau rău? Cum sunt eu acum? Câte dintre visuri s-au împlinit? Cu fiecare clipă ce s-a scurs prin clepsidra timpului, am devenit mai matură, mai înţelegătoare, mai aproape de ceea ce sunt eu in realitate? Cum am trăit, ce şi cui am împărtăşit? Am reuşit să-mi îndeplinesc promisiunile? Cine mi-a stat alături şi cine a ales un alt drum? Am dat totul să-i întorc din drum? Câte bucurii şi câte regrete le-am lăsat celorlalţi? Am lăsat mai multe lacrimi sau mai multe zâmbete în colţul inimii lor? Îmi fac un inventar al sentimentelor…  Printre sentimentele de bucurie, de recunoştinţă, de iubire s-au strecurat şi regrete, neîmpliniri, deziluzii, pentru că sunt om, pentru că atât cât trăiesc, învăţ… Niciodată nu e suficient tot ceea ce învăţăm, procesul pe drumul cunoaşterii e unul de durată, care nu se termină niciodată atât cât trăim. Privind

Bine-ai venit, Aprilie!

Bine-ai venit, Aprilie, cel care aduci înflorirea zâmbetelor, ce au stat atâta timp zgribulite în iarna durerii. Te rog să mă tratezi cu blândeţe şi să nu-mi ucizi speranţele. Priveşte-mi ochii şi citeşte în ei, un dulce vis în care a încolţit aşteptarea, a ceea ce este mai bun, mai pur, mai luminos… Sunt doar un simplu om care speră, crede, visează, iubeşte, într-un cuvânt: trăieşte. Iubite, Aprilie, trezeşte-mă mereu cu soarele iubirii, îmbracă-mă cu flori de cireş dornice de a alunga monotonia din gânduri, respiră-mă prin verdele crud al ierbii ce mi-a înmugurit în aorta sufletului, potoleşte-mi setea şi foamea de frumos prin culorile tale cu care pictezi infinitul. Tu, Aprilie însemni pentru mine: narcise îngălbenite de atâta linişte şi zâmbet, lalele frumoase ca dorurile îndrăgostiţilor, lăcrămioare scumpe ca lacrimile rostogolite în tăcerea clipei, zambile parfumate ca visele din zori, liliacul plin de amintiri şi speranţă ca sufletu ce te aşteaptă neîncetat, gingaşe

Viata-i o lupta, ce se duce pe trei fronturi

Îmi place mult cum descrie viața George Coșbuc, în poezia ”Lupta vieții”. ”O luptă-i viața; deci te luptă Cu dragoste de ea, cu dor.” Am conștientizat că viața-i o luptă, iar pentru a o câștiga e nevoie de dârzenie, de dragoste. Iubind viața, nu vei capitula niciodată în fața atacurilor exterioare. Trăiesc doar aceia ce luptă cu curaj și hotărâre, ce au în dotare arme puternice ca speranța, optimismul și credința. Este nevoie ca oamenii să treacă prin bătălia vieții pentru a ajunge la perfecțiune. Ea înseamnă o luptă continuă, una de dezamăgiri, împliniri, necazuri, bucurii. Lupta nu e unilaterală, ea se duce pe trei fronturi: lupta cu tine însuți, lupta cu ceilalți și lupta cu conjuncturile nefavorabile. Trebuie să existe un echilibru între cele trei laturi. Dacă învingi în lupta cu tine însuți, care e cea mai dificilă, vei ști cum să ai o abordare eficientă și în celelalte lupte. Momentele în care ne aflăm, fie că sunt bune sau rele ne determină să reacționăm într-un fel sau