Treceți la conținutul principal

A fost construit robotul ce poate transporta medicamente în corpul uman



O echipă de cercetători de la City University din Hong Kong a reușit să construiască un robot minuscul, inovator, care seamănă cu o omidă… Acest robot ar putea deschide calea unor progrese tehnologice uimitoare, cum ar fi livrarea de medicamente în interiorul corpului uman.

Cercetătorii din spatele acestei invenții susțin că robotul are o forță echivalentă cu a unui om care ar putea ridica un microbuz cu 26 de locuri.
În întreaga lume, există studii despre dezvoltarea ,,mili-roboților” moi . Însă noul robot se poate adapta mediilor adverse și se poate deplasa cu eficiență de-a lungul suprafețelor din interiorul corpului, chiar dacă există fluide, precum mucusul și sângele. De asemenea, el iese în evidență prin faptul că are sute de picioare mici ce seamănă cu firele de păr.
Shen Yajing, autorul studiului, a explicat că structura picioarelor robotului ,,a redus foarte mult” zona de contact și, prin urmare, frecarea cu suprafața. Testele de laborator au demonstrat că robotul produce cu 40% mai puțină fricțiune decât un robot fără membre, atât în mediul umed, cât și în cel uscat. În cadrul testelor, robotul și-a arătat capacitatea de a suporta o încărcătură de 100 de ori mai mare decât el însuși, forță comparabilă cu cea a unei furnici, una dintre cele mai puternice vietăți din natură. Cercetările anterioare pe roboți asemănători cu omizile au sugerat ca pacienții să înghită dispozitivul sau să fie introdus prin intermediul unei cavități din piele.
,,Capacitatea puternică de transport, locomoția eficientă și abilitatea excelentă de a depăși obstacolele fac ca acest mili-robot să fie extrem de potrivit pentru aplicații într-un mediu dur, de exemplu la livrarea medicamentelor către un loc desemnat prin sistemul digestiv sau la efectuarea unei inspecții medicale „, a spsu Dr. Shen
Oamenii de știință au dezvoltat tehnologia pentru a identifica anumite părți ale corpului, care sunt dificil de accesat, fără intervenție chirurgicală.
Cercetătorii din Hong Kong au studiat structura membrelor animalelor de la sol, inclusiv cele cu două, patru, opt sau mai multe membre. Corpul robotului are o grosime de 0,15 milimetri, fiecare picior conic măsurând 0,65 de milimetri, iar decalajul dintre picoare fiind de 0,6 milimetri.

Materialele reprezintă o altă caracteristică importantă. Robotul este fabricat dintr-un silicon, numit polidimetilsiloxan (PDMS), care este încorporat cu particule magnetice ce îi permit să fie controlat de la distanță prin aplicarea forței electromagnetice.
,,Atât materialul, cât și structura, îmbunătățesc foarte mult proprietățile hidrofobe ale robotului. Iar bucata de cauciuc este moale și poate fi tăiată ușor pentru a forma roboți de diferite forme și mărimi pentru diferite aplicații „, a declarat profesorul Wang Zuankai, din cadrul Departamentul de Inginerie Mecanică (MNE) al CityU, principalul inventator al dispozitivului.
Controlat de un manipulator magnetic folosit în cadrul experimentelor, robotul poate să se aplece sau să se balanseze lateral pentru a avansa.
,,Suprafața accidentată și modificarea texturii diferitelor țesuturi din corpul uman fac dificilă transportarea. Robotul nostru cu mai multe picioare arată o performanță impresionantă pe diverse terenuri și, prin urmare, are un mare potențial pentru transportarea medicamentelor în organism „, a adăugat profesorul Wang.
Echipa de cercetători a demonstrat că, datorită structurii sale, acest robot poate face faţă ușor chiar şi suprafeţelor cu un unghi de înclinare de 90 de grade.
Până la efectuarea testelor pe animale și pe oameni, oamenii de știință își dezvoltă și perfecționează în continuare cercetarea în ceea ce privește trei aspecte: găsirea unui material biodegradabil, studierea unor forme noi și adăugarea unor caracteristici suplimentare. Ei speră să creeze un robot biodegradabil în urmatorii doi-trei ani, care să se descompună în mod natural după transportarea medicamentelor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A mai trecut un an...

A mai trecut un an din viaţa mea… În linişte, mă privesc în oglinda sufletului şi încerc să observ tot ce a însemnat acest an… A fost un an bun sau rău? Cum sunt eu acum? Câte dintre visuri s-au împlinit? Cu fiecare clipă ce s-a scurs prin clepsidra timpului, am devenit mai matură, mai înţelegătoare, mai aproape de ceea ce sunt eu in realitate? Cum am trăit, ce şi cui am împărtăşit? Am reuşit să-mi îndeplinesc promisiunile? Cine mi-a stat alături şi cine a ales un alt drum? Am dat totul să-i întorc din drum? Câte bucurii şi câte regrete le-am lăsat celorlalţi? Am lăsat mai multe lacrimi sau mai multe zâmbete în colţul inimii lor? Îmi fac un inventar al sentimentelor…  Printre sentimentele de bucurie, de recunoştinţă, de iubire s-au strecurat şi regrete, neîmpliniri, deziluzii, pentru că sunt om, pentru că atât cât trăiesc, învăţ… Niciodată nu e suficient tot ceea ce învăţăm, procesul pe drumul cunoaşterii e unul de durată, care nu se termină niciodată atât cât trăim. Privind

Bine-ai venit, Aprilie!

Bine-ai venit, Aprilie, cel care aduci înflorirea zâmbetelor, ce au stat atâta timp zgribulite în iarna durerii. Te rog să mă tratezi cu blândeţe şi să nu-mi ucizi speranţele. Priveşte-mi ochii şi citeşte în ei, un dulce vis în care a încolţit aşteptarea, a ceea ce este mai bun, mai pur, mai luminos… Sunt doar un simplu om care speră, crede, visează, iubeşte, într-un cuvânt: trăieşte. Iubite, Aprilie, trezeşte-mă mereu cu soarele iubirii, îmbracă-mă cu flori de cireş dornice de a alunga monotonia din gânduri, respiră-mă prin verdele crud al ierbii ce mi-a înmugurit în aorta sufletului, potoleşte-mi setea şi foamea de frumos prin culorile tale cu care pictezi infinitul. Tu, Aprilie însemni pentru mine: narcise îngălbenite de atâta linişte şi zâmbet, lalele frumoase ca dorurile îndrăgostiţilor, lăcrămioare scumpe ca lacrimile rostogolite în tăcerea clipei, zambile parfumate ca visele din zori, liliacul plin de amintiri şi speranţă ca sufletu ce te aşteaptă neîncetat, gingaşe

Viata-i o lupta, ce se duce pe trei fronturi

Îmi place mult cum descrie viața George Coșbuc, în poezia ”Lupta vieții”. ”O luptă-i viața; deci te luptă Cu dragoste de ea, cu dor.” Am conștientizat că viața-i o luptă, iar pentru a o câștiga e nevoie de dârzenie, de dragoste. Iubind viața, nu vei capitula niciodată în fața atacurilor exterioare. Trăiesc doar aceia ce luptă cu curaj și hotărâre, ce au în dotare arme puternice ca speranța, optimismul și credința. Este nevoie ca oamenii să treacă prin bătălia vieții pentru a ajunge la perfecțiune. Ea înseamnă o luptă continuă, una de dezamăgiri, împliniri, necazuri, bucurii. Lupta nu e unilaterală, ea se duce pe trei fronturi: lupta cu tine însuți, lupta cu ceilalți și lupta cu conjuncturile nefavorabile. Trebuie să existe un echilibru între cele trei laturi. Dacă învingi în lupta cu tine însuți, care e cea mai dificilă, vei ști cum să ai o abordare eficientă și în celelalte lupte. Momentele în care ne aflăm, fie că sunt bune sau rele ne determină să reacționăm într-un fel sau