Treceți la conținutul principal

O invenție revoluționară: robotul care ajută inima să pompeze sânge



Contrar a ceea ce ați auzit, există o modalitate de a repara o inimă deteriorată, însă soluția ar putea fi una la care nu vă așteptați. Este vorba despre un dispozitiv inovator care vă poate readuce la viață inima.
Oamenii de ştiinţă de la Școala de Inginerie și Științe Aplicate Harvard John A. Paulson  şi o echipă de medici de la Spitalul de Copii din Boston, în colaborare cu Institutul Wyss pentru Inginerie Biologică, au dezvoltat un robot care se înfăşoară în jurul inimii, ajutând-o să pompeze sângele.
,,Am combinat brațul rigid cu mecanisme robotice moi, care să ajute ușor, dar ferm, inima afectată să pompeze sângele în mod eficient”, a spus chirurgul cardiac, Nikolay Vasilyev, de la Spitalul de Copii din Boston, unul dintre inventatorii dispozitivului.
Dispozitivul se bazează pe un manșon robotic anterior pe care Vasilyev și colegii săi l-au descoperit la începutul anului 2017, care, în mod similar, înfășoară inima și o ajută să mențină circulația constantă a sângelui către restul corpului. Acesta este acţionat de o pompă externă care foloseşte aerul pentru a pune în funcţiune mecanismul.
Avantajul noului dispozitiv este acela că poate pompa mai mult o parte a cordului (fie ventriculul stâng sau drept al inimii) – o abilitate care ar putea ajuta la salvarea vieților pacienților cu afecțiuni cardiace congenitale care afectează doar o parte a organului.
Tehnologia inovatoare menită să reducă incidența atacurilor de cord și să ajute funcția cardiovasculară, ar putea fi de un mare folos în viitor pacienților cu insuficiență cardiacă, cărora li se administrează medicamente anticoagulante, precum și celor care așteaptă ani de zile pentru un transplant de inimă.
Aceasta este o veste bună, având în vedere că la ora actuală insuficiența cardiacă afectează peste 41 de milioane de persoane din lumea întreagă, iar tratamentul convențional disponibil presupune pompe mecanice care să pompează sângele din ventriculi în aortă şi transplantul de cord, ce implică anumite riscuri.
 Potrivit cercetătorilor, acest robot nu intră în contact direct cu sângele, iar în acest mod se evită pericolul de a se forma cheaguri și nevoia bolnavilor de a lua medicamente anticoagulante.
Cu toate că mai este nevoie de cercetări suplimentare pentru ca acest robot să poată fi folosit la oameni, rezultatele, publicate în revista Science Translational Medicine, sunt promițătoare.
,,Aducerea unor astfel de dispozitive medicale pe piață necesită un timp îndelungat din cauză unui proces lung de reglementare, care poate dura 2-3 ani", a explicat dr. Nikolay Vasilyev.
Poate părea o perioada lungă de timp, dar dacă totul merge asa cum a fost planificat, pentru milioane de persoane va merita asteptarea.
Roboții deja ne-au furat inimile. Acum, ei le fac să și bată.

 Lavinia Elena Niculicea- Jurnal Social

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A mai trecut un an...

A mai trecut un an din viaţa mea… În linişte, mă privesc în oglinda sufletului şi încerc să observ tot ce a însemnat acest an… A fost un an bun sau rău? Cum sunt eu acum? Câte dintre visuri s-au împlinit? Cu fiecare clipă ce s-a scurs prin clepsidra timpului, am devenit mai matură, mai înţelegătoare, mai aproape de ceea ce sunt eu in realitate? Cum am trăit, ce şi cui am împărtăşit? Am reuşit să-mi îndeplinesc promisiunile? Cine mi-a stat alături şi cine a ales un alt drum? Am dat totul să-i întorc din drum? Câte bucurii şi câte regrete le-am lăsat celorlalţi? Am lăsat mai multe lacrimi sau mai multe zâmbete în colţul inimii lor? Îmi fac un inventar al sentimentelor…  Printre sentimentele de bucurie, de recunoştinţă, de iubire s-au strecurat şi regrete, neîmpliniri, deziluzii, pentru că sunt om, pentru că atât cât trăiesc, învăţ… Niciodată nu e suficient tot ceea ce învăţăm, procesul pe drumul cunoaşterii e unul de durată, care nu se termină niciodată atât cât trăim. Privind

Bine-ai venit, Aprilie!

Bine-ai venit, Aprilie, cel care aduci înflorirea zâmbetelor, ce au stat atâta timp zgribulite în iarna durerii. Te rog să mă tratezi cu blândeţe şi să nu-mi ucizi speranţele. Priveşte-mi ochii şi citeşte în ei, un dulce vis în care a încolţit aşteptarea, a ceea ce este mai bun, mai pur, mai luminos… Sunt doar un simplu om care speră, crede, visează, iubeşte, într-un cuvânt: trăieşte. Iubite, Aprilie, trezeşte-mă mereu cu soarele iubirii, îmbracă-mă cu flori de cireş dornice de a alunga monotonia din gânduri, respiră-mă prin verdele crud al ierbii ce mi-a înmugurit în aorta sufletului, potoleşte-mi setea şi foamea de frumos prin culorile tale cu care pictezi infinitul. Tu, Aprilie însemni pentru mine: narcise îngălbenite de atâta linişte şi zâmbet, lalele frumoase ca dorurile îndrăgostiţilor, lăcrămioare scumpe ca lacrimile rostogolite în tăcerea clipei, zambile parfumate ca visele din zori, liliacul plin de amintiri şi speranţă ca sufletu ce te aşteaptă neîncetat, gingaşe

Viata-i o lupta, ce se duce pe trei fronturi

Îmi place mult cum descrie viața George Coșbuc, în poezia ”Lupta vieții”. ”O luptă-i viața; deci te luptă Cu dragoste de ea, cu dor.” Am conștientizat că viața-i o luptă, iar pentru a o câștiga e nevoie de dârzenie, de dragoste. Iubind viața, nu vei capitula niciodată în fața atacurilor exterioare. Trăiesc doar aceia ce luptă cu curaj și hotărâre, ce au în dotare arme puternice ca speranța, optimismul și credința. Este nevoie ca oamenii să treacă prin bătălia vieții pentru a ajunge la perfecțiune. Ea înseamnă o luptă continuă, una de dezamăgiri, împliniri, necazuri, bucurii. Lupta nu e unilaterală, ea se duce pe trei fronturi: lupta cu tine însuți, lupta cu ceilalți și lupta cu conjuncturile nefavorabile. Trebuie să existe un echilibru între cele trei laturi. Dacă învingi în lupta cu tine însuți, care e cea mai dificilă, vei ști cum să ai o abordare eficientă și în celelalte lupte. Momentele în care ne aflăm, fie că sunt bune sau rele ne determină să reacționăm într-un fel sau