Treceți la conținutul principal

Mândria şi prostia merg mână-n mână


Întâlnim tot mai des la semenii noştri o atitudine care mie personal mi se pare cea mai respingătoare... Mă refer la: mândrie, aroganţă, îngâmfare. Unii chiar abuzează de aceste "calităţi".
Ştiţi acei oameni care se dau mari şi tari, adopta o atitudine de superioritate? Ii observi după privire şi după limbajul corpului. Îşi dau ochii peste cap, gesticulează din mâini ca să arate prin toţii porii cât sunt ei de buni, de grozavi, însă în definitiv dacă îi analizezi în profunzime nu ştiu nimic şi sunt atât de mărunţi. Cineva spunea că: Omul îngâmfat întotdeauna este mic la suflet.
Întotdeauna am admirat oamenii modeşti, umili, simpli ca şi atitudine, dar atât de complecşi ca structură mentală şi sufletească. Oameni care deşi ştiu atât de multe, nu vor să îţi arate asta şi îţi dau impresia că mai au de învăţat. Oameni care sunt discreţi, dar în a celaşi timp iţi lasă sentimentul că sunt aproape de tine. Doamne, ce frumosi sunt astfel de oameni! Respect oamenii naturali, simpli, care rămân în trăirea lui Dumnezeu. Un astfel de exemplu viu este Domnul nostru, Hristos! Deşi avea toate motivele să se mândrească, a rămas cel mai umil, modest, popular printre semenii săi. Dar câţi îşi îndreaptă privirea către El, pentru a reflecta în viaţă lumina frumseţii Lui?
În schimb, in media şi pe micul ecran vedem că sunt mici artisti, care se cred mari vedete, mici reporteraşi, care se cred jurnalişti de clasă, politicieni de duzină care se cred conducători de vază. În realitate, sunt jurnalişti care au uitat de gramatică şi ea a uitat de ei , politicieni fără principii şi cântăreţi fără voce.
E execrabil modul cum se face jurnalism în aceste zile. Se promovează pe micile ecrane, prostia, incultura, scandalurile, obscenităţile, oameni care nu ştiu ce înseamnă simţul ridicolului, al bunului-simţ, al măsurii, care se vând pe nimic, pentru nişte bani uită de verticalitate, de principii, sau poate că nici nu ştiu ce înseamă aceste lucruri. Câtă degradare umană! De exemplu, deschizi ziarul, televizorul şi vezi cum se bălăcăresc soţii Lis şi se pretează la scandaluri fabricate, cum se bat două fufe pentru Don Juan de Romania, manelistul Guţă, apoi cum nu ştiu cine şi-a făcut mărire de bust, dar nu şi de creier, (cred că multe domniţe ar avea nevoie)... Pe cine interesează asemenea personaje groteşti, de prost gust, aceste stiri de 2 lei? Ce oameni cu scaun la cap, ar dori să vizioneze astfel de absurdităţii? Oamenii care ne livrează astfel de programe cred că oamenii cer aşa ceva. Greşit! Oamenii care mai au un dram de inteligenţă, de bun-simţ, de nobleţe, de educaţie nu vor să înghită asemenea mizerii jurnlistice, să tolereze astfel de personaje penibile. Eu cred că sunt lucruri care trebuie păstrate în intimitate, între cei patru pereţi ai casei tale, care nu trebuie să depăşească limitele decenţei şi demnităţii de om, pentru nimic şi nimeni. Sufletul nu cred că are preţ.
Cine mai pune azi preţ pe minte, pe talent, pe muncă, pe dăruire, pe artă? Sunt atâţia oameni care trăiesc în anonimat şi care sunt creatori de frumos, de bine, de visuri. Există artişti, pictori, scriitori, inventatori, oameni cu capacităţi speciale, copii talentaţi care-şi sacrifica copilăria care nu sunt promovaţi şi nu au loc pe micile ecrane de astfel de nulităţi şi oameni ce nu înţeleg ce e demnitatea.
În ce lume trăim?! Astfel de lucruri îmi provoacă indigeste atât fizică, dar şi sufletească...
Poate că sunt mai virulentă, dar îmi doresc ca lumea să se schimbe. Şi cum să se schimbe ceva, dacă nu avem curajul să ne expunem opiniile şi trăirile, chiar dacă deranjează pe unii?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A mai trecut un an...

A mai trecut un an din viaţa mea… În linişte, mă privesc în oglinda sufletului şi încerc să observ tot ce a însemnat acest an… A fost un an bun sau rău? Cum sunt eu acum? Câte dintre visuri s-au împlinit? Cu fiecare clipă ce s-a scurs prin clepsidra timpului, am devenit mai matură, mai înţelegătoare, mai aproape de ceea ce sunt eu in realitate? Cum am trăit, ce şi cui am împărtăşit? Am reuşit să-mi îndeplinesc promisiunile? Cine mi-a stat alături şi cine a ales un alt drum? Am dat totul să-i întorc din drum? Câte bucurii şi câte regrete le-am lăsat celorlalţi? Am lăsat mai multe lacrimi sau mai multe zâmbete în colţul inimii lor? Îmi fac un inventar al sentimentelor…  Printre sentimentele de bucurie, de recunoştinţă, de iubire s-au strecurat şi regrete, neîmpliniri, deziluzii, pentru că sunt om, pentru că atât cât trăiesc, învăţ… Niciodată nu e suficient tot ceea ce învăţăm, procesul pe drumul cunoaşterii e unul de durată, care nu se termină niciodată atât cât trăim. Privind

Bine-ai venit, Aprilie!

Bine-ai venit, Aprilie, cel care aduci înflorirea zâmbetelor, ce au stat atâta timp zgribulite în iarna durerii. Te rog să mă tratezi cu blândeţe şi să nu-mi ucizi speranţele. Priveşte-mi ochii şi citeşte în ei, un dulce vis în care a încolţit aşteptarea, a ceea ce este mai bun, mai pur, mai luminos… Sunt doar un simplu om care speră, crede, visează, iubeşte, într-un cuvânt: trăieşte. Iubite, Aprilie, trezeşte-mă mereu cu soarele iubirii, îmbracă-mă cu flori de cireş dornice de a alunga monotonia din gânduri, respiră-mă prin verdele crud al ierbii ce mi-a înmugurit în aorta sufletului, potoleşte-mi setea şi foamea de frumos prin culorile tale cu care pictezi infinitul. Tu, Aprilie însemni pentru mine: narcise îngălbenite de atâta linişte şi zâmbet, lalele frumoase ca dorurile îndrăgostiţilor, lăcrămioare scumpe ca lacrimile rostogolite în tăcerea clipei, zambile parfumate ca visele din zori, liliacul plin de amintiri şi speranţă ca sufletu ce te aşteaptă neîncetat, gingaşe

Viata-i o lupta, ce se duce pe trei fronturi

Îmi place mult cum descrie viața George Coșbuc, în poezia ”Lupta vieții”. ”O luptă-i viața; deci te luptă Cu dragoste de ea, cu dor.” Am conștientizat că viața-i o luptă, iar pentru a o câștiga e nevoie de dârzenie, de dragoste. Iubind viața, nu vei capitula niciodată în fața atacurilor exterioare. Trăiesc doar aceia ce luptă cu curaj și hotărâre, ce au în dotare arme puternice ca speranța, optimismul și credința. Este nevoie ca oamenii să treacă prin bătălia vieții pentru a ajunge la perfecțiune. Ea înseamnă o luptă continuă, una de dezamăgiri, împliniri, necazuri, bucurii. Lupta nu e unilaterală, ea se duce pe trei fronturi: lupta cu tine însuți, lupta cu ceilalți și lupta cu conjuncturile nefavorabile. Trebuie să existe un echilibru între cele trei laturi. Dacă învingi în lupta cu tine însuți, care e cea mai dificilă, vei ști cum să ai o abordare eficientă și în celelalte lupte. Momentele în care ne aflăm, fie că sunt bune sau rele ne determină să reacționăm într-un fel sau