Treceți la conținutul principal

Primul pancreas artificial din lumea ajută bolnavii de diabet să ducă o viață normală


Tehnologia salvează vieți… Dezvoltarea tehnologică are un impact uriaș asupra oamenilor, încât ne vine greu să ne imaginăm cum ar arăta viața fără tehnologie. Ea transformă cel mai important aspect al vieții noastre: sănătatea. În urmă cu un an,  bolnavii de diabet tip 1, boală care afectează extrem de mulți oameni și care necesită o schimbare radicală a stilului de viață, primeau o veste excelentă.
Primul pancreas artificial din lume a obținut aprobarea Administrației pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA), după ce a fost testat pe 123 de participanți, pe o perioadă de 3 luni, zi de zi. El a fost conectat cu succes unui pacient de numai patru ani din Australia, care suferea de diabet tip1.
Diabetul este o boală cronică gravă care apare atunci când organismul fie nu produce, fie nu utilizează în mod corespunzător insulina – un hormon care ajută la procesarea glucozei care se obține din alimente.
Conform Federației Internaționale de Diabet (FID), în fiecare an, peste patru milioane de persoane mor din cauza Diabetului zaharat și zeci de milioane suferă de complicații care le amenință viața, precum bolile cardio-vasculare, accidentul vascular cerebral, insuficiența renală, bolile neurologice, orbirea și amputarea. La nivel mondial 366 de milioane de persoane suferă de diabet, iar până în 2030, se estimează că numărul celor diagnosticați cu această boală poate crește până la 552 milioane de persoane.
Compania de tehnologie medicală Medtronic a dezvoltat dispozitivul MiniMed 670G, care combină un sistem de monitorizare continuă a glucozei cu o pompă de insulină. Acest dispozitiv (de mărimea unui smartphone) administrează bolnavilor cantitatea exactă de insulină de care au nevoie și, de asemenea, oprește automat eliberarea de insulină atunci când se detectează o scădere a nivelului de glucoză în sânge. Acest lucru reduce riscul de a lua o cantitate excesivă sau prea mică de insulină, care poate avea consecințe fatale.


Utilizatorii acestui dispozitiv sunt nevoiți să introducă manual, înainte de fiecare masă, cantitatea aproximativă de carbohidrați și să calibreze periodic senzorii, permițându-le acestora să trăiască independent.
MiniMed 670G imită funcția pancresului, astfel încât pacientul nu mai are nevoie de injecții cu insulină. El se poartă la brâu și se conectează cu tuburi la interiorul corpului. Conectarea se face o dată la trei zile, printr-o procedură simplă, care nu implică ajutor din partea medicului.
Profesorul Tim Jones, de la Spitalul Princess Margaret din orașul australian Perth, a declarat că aparatul este o adevărată minune pentru oamenii care suferă de diabet și riscă un atac hipoglicemic.
,,Acest dispozitiv are un algoritm care ajută la depistarea hipoglicemiei, un mic computer încorporat, care va da pacienților mult mai multă încredere”, a declarat el.
Pancreasul artificial elimină necesitatea ca bolnavii să recurgă la procedeul dureros de a-și înțepa de mai multe ori pe zi degetul pentru a-și verifica glicemia și de a-și injecta manual insulina. De asemenea, el oferă pacienților avantajul de a se odihni mai bine noaptea, fără ca aceștia să fie nevoiți să se trezească des să-și verifice glicemia, care va fi în limite normale dimineața.
Acest dispozitiv este disponibil doar pentru bolnavii cu diabet tip 1, cu vârsta peste 14 ani, însă compania a anunțat că lucrează la o variantă care să fie folosită și de copiii între 7-13 ani. El are o durată de utilizare de aproximativ 4 ani și costă în jur de 7000 de euro. Prețul său va scădea și va deveni mai accesibil în viitor, potrivit declarației medicilor care au realizat această inovație.

14 noiembrie,  Ziua Mondială a Diabetului

Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi a Federaţiei Internaţionale a Diabetului. Data de 14 noiembrie a fost aleasă pentru a aduce un omagiu unuia dintre cei doi premianţi Nobel creditaţi cu descoperirea insulinei, fiziologul şi farmacologul canadian Frederick Banting (născut la 14 noiembrie 1891), cel care a studiat secreţia internă a pancreasului şi a introdus insulina în terapie, în octombrie 1922. Insulina a fost descoperită în 1921 de dr. Nicolae Paulescu, ceea ce a însemnat  salvarea unui număr mare de vieți, în ultimii 80 de ani.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A mai trecut un an...

A mai trecut un an din viaţa mea… În linişte, mă privesc în oglinda sufletului şi încerc să observ tot ce a însemnat acest an… A fost un an bun sau rău? Cum sunt eu acum? Câte dintre visuri s-au împlinit? Cu fiecare clipă ce s-a scurs prin clepsidra timpului, am devenit mai matură, mai înţelegătoare, mai aproape de ceea ce sunt eu in realitate? Cum am trăit, ce şi cui am împărtăşit? Am reuşit să-mi îndeplinesc promisiunile? Cine mi-a stat alături şi cine a ales un alt drum? Am dat totul să-i întorc din drum? Câte bucurii şi câte regrete le-am lăsat celorlalţi? Am lăsat mai multe lacrimi sau mai multe zâmbete în colţul inimii lor? Îmi fac un inventar al sentimentelor…  Printre sentimentele de bucurie, de recunoştinţă, de iubire s-au strecurat şi regrete, neîmpliniri, deziluzii, pentru că sunt om, pentru că atât cât trăiesc, învăţ… Niciodată nu e suficient tot ceea ce învăţăm, procesul pe drumul cunoaşterii e unul de durată, care nu se termină niciodată atât cât trăim. Privind

Bine-ai venit, Aprilie!

Bine-ai venit, Aprilie, cel care aduci înflorirea zâmbetelor, ce au stat atâta timp zgribulite în iarna durerii. Te rog să mă tratezi cu blândeţe şi să nu-mi ucizi speranţele. Priveşte-mi ochii şi citeşte în ei, un dulce vis în care a încolţit aşteptarea, a ceea ce este mai bun, mai pur, mai luminos… Sunt doar un simplu om care speră, crede, visează, iubeşte, într-un cuvânt: trăieşte. Iubite, Aprilie, trezeşte-mă mereu cu soarele iubirii, îmbracă-mă cu flori de cireş dornice de a alunga monotonia din gânduri, respiră-mă prin verdele crud al ierbii ce mi-a înmugurit în aorta sufletului, potoleşte-mi setea şi foamea de frumos prin culorile tale cu care pictezi infinitul. Tu, Aprilie însemni pentru mine: narcise îngălbenite de atâta linişte şi zâmbet, lalele frumoase ca dorurile îndrăgostiţilor, lăcrămioare scumpe ca lacrimile rostogolite în tăcerea clipei, zambile parfumate ca visele din zori, liliacul plin de amintiri şi speranţă ca sufletu ce te aşteaptă neîncetat, gingaşe

Viata-i o lupta, ce se duce pe trei fronturi

Îmi place mult cum descrie viața George Coșbuc, în poezia ”Lupta vieții”. ”O luptă-i viața; deci te luptă Cu dragoste de ea, cu dor.” Am conștientizat că viața-i o luptă, iar pentru a o câștiga e nevoie de dârzenie, de dragoste. Iubind viața, nu vei capitula niciodată în fața atacurilor exterioare. Trăiesc doar aceia ce luptă cu curaj și hotărâre, ce au în dotare arme puternice ca speranța, optimismul și credința. Este nevoie ca oamenii să treacă prin bătălia vieții pentru a ajunge la perfecțiune. Ea înseamnă o luptă continuă, una de dezamăgiri, împliniri, necazuri, bucurii. Lupta nu e unilaterală, ea se duce pe trei fronturi: lupta cu tine însuți, lupta cu ceilalți și lupta cu conjuncturile nefavorabile. Trebuie să existe un echilibru între cele trei laturi. Dacă învingi în lupta cu tine însuți, care e cea mai dificilă, vei ști cum să ai o abordare eficientă și în celelalte lupte. Momentele în care ne aflăm, fie că sunt bune sau rele ne determină să reacționăm într-un fel sau