Treceți la conținutul principal


 Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în lume, cauzând, în fiecare an, peste 17 milioane de decese. Hipertensiunea arterială, nivelurile crescute ale colesterolului și ale trigliceridelor, diabetul, fumatul, obezitatea și un un stil de viață sedentar sunt factori ce favorizează o serie de afecțiuni cardiovasculare.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, din cauza bolilor cardiovasculare, la fiecare două secunde se înregistrează un deces, un atac de cord la fiecare cinci secunde și un atac cerebral la șase secunde. Testele tradiționale de diagnosticare a bolilor cardiovasculare oferă rezultate atunci când boala deja s-a instalat.
Cercetătorii au creat un test genetic care costă mai puțin de 50 de euro, ce poate contribui la depistarea bolilor cardiovasculare. Testul poate fi utilizat chiar și în cazul copiilor, pentru a observa dacă există o predispoziție la aceste boli.
Testul inovator se numește Genomic Risk Score (GRS) și arată dacă există un risc mai mare, o predispoziție a unei persoane, de a suferi un atac de cord la vârsta adultă. Această simplă analiză i-ar putea ajuta pe medici să afle cine trebuie să ia din timp medicația potrivită și să-și schimbe modul de viață, pentru a reduce astfel riscul apariției bolii.
Testul a fost conceput în urma unui studiu prin care cercetătorii au analizat date de la aproximativ o jumătate de million de britanici, cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani, dintre care 22.000 sufereau de boli cardiovasculare.
Studiul a constatat că participanții cu un scor GRS mai mare au avut un risc de patru ori mai ridicat să dezvolte boli coronariene decât cei care au avut un scor mai mic. Mulți participanți din categoria de risc nu aveau încă simptomele specific bolilor cardiovasculare, precum hipertensiunea arterială și un nivel ridicat de colesterol. Potrivit standardelor medicale, ei păreau în perfectă stare de sănătate.
,,În prezent, noi facem teste specifice pentru depistarea bolilor cardiovasculare doar la persoanele care au peste 40 de ani. Însă acest lucru este greșit, pentru că  boala coronariană se instalează mult mai devreme, chiar cu cateva decenii înainte de apariția simptomelor”, a declarat medicul Nilesh Samani, profesor de cardiologie la Universitatea din Leicester.
Noul test poate ajuta la diagnosticarea bolilor din copilărie și astfel se pot lua măsuri eficiente, mai devreme. Medicii vor afla care sunt pacienții cu un risc crescut și care trebuie monitorizați cu atenție. Astfel, costurile medicale vor fi mult mai reduse.
În prezent, medicii folosesc un sistem de evaluare bazat pe stilul de viață și condițiile clinice, cum ar fi nivelul colesterolului, tensiunea arterială și diabetul zaharat, pentru a identifica persoanele expuse riscului de a suferi de boli de inimă. Dar această metodă este imprecisă și dependentă de vârstă și nu ține seama de o proporție mare de indivizi care par ,,sănătoși", dar, de fapt, dezvoltă boala, susțin cercetătorii.
Însă noul test poate fi făcut la orice vârstă. Deoarece predispoziția genetică la boli cardiovasculare există din naștere, aceasta poate fi depistată în orice moment, cu aceeași precizie.  Astfel, testul poate fi făcut și la copii și la sugari, mai ales în familiile în care există rude apropiate care suferă de afecțiuni cardiace.
Lavinia Elena Niculicea

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A mai trecut un an...

A mai trecut un an din viaţa mea… În linişte, mă privesc în oglinda sufletului şi încerc să observ tot ce a însemnat acest an… A fost un an bun sau rău? Cum sunt eu acum? Câte dintre visuri s-au împlinit? Cu fiecare clipă ce s-a scurs prin clepsidra timpului, am devenit mai matură, mai înţelegătoare, mai aproape de ceea ce sunt eu in realitate? Cum am trăit, ce şi cui am împărtăşit? Am reuşit să-mi îndeplinesc promisiunile? Cine mi-a stat alături şi cine a ales un alt drum? Am dat totul să-i întorc din drum? Câte bucurii şi câte regrete le-am lăsat celorlalţi? Am lăsat mai multe lacrimi sau mai multe zâmbete în colţul inimii lor? Îmi fac un inventar al sentimentelor…  Printre sentimentele de bucurie, de recunoştinţă, de iubire s-au strecurat şi regrete, neîmpliniri, deziluzii, pentru că sunt om, pentru că atât cât trăiesc, învăţ… Niciodată nu e suficient tot ceea ce învăţăm, procesul pe drumul cunoaşterii e unul de durată, care nu se termină niciodată atât cât trăim. Priv...

Bine-ai venit, Aprilie!

Bine-ai venit, Aprilie, cel care aduci înflorirea zâmbetelor, ce au stat atâta timp zgribulite în iarna durerii. Te rog să mă tratezi cu blândeţe şi să nu-mi ucizi speranţele. Priveşte-mi ochii şi citeşte în ei, un dulce vis în care a încolţit aşteptarea, a ceea ce este mai bun, mai pur, mai luminos… Sunt doar un simplu om care speră, crede, visează, iubeşte, într-un cuvânt: trăieşte. Iubite, Aprilie, trezeşte-mă mereu cu soarele iubirii, îmbracă-mă cu flori de cireş dornice de a alunga monotonia din gânduri, respiră-mă prin verdele crud al ierbii ce mi-a înmugurit în aorta sufletului, potoleşte-mi setea şi foamea de frumos prin culorile tale cu care pictezi infinitul. Tu, Aprilie însemni pentru mine: narcise îngălbenite de atâta linişte şi zâmbet, lalele frumoase ca dorurile îndrăgostiţilor, lăcrămioare scumpe ca lacrimile rostogolite în tăcerea clipei, zambile parfumate ca visele din zori, liliacul plin de amintiri şi speranţă ca sufletu ce te aşteaptă neîncetat, gingaşe...

Florile cerului

  Ninge peste pletele tăcerii mele cu florile cerului înmiresmate de un vis vagabond.   Timpul mă pierde într-un anotimp zănatic, galopând cu ochii semiînchiși să nu uite de mine.   Ghemuită sub pleoapele copilăriei zgârii retina opacă, prin fiecare ciob de trăire, pe buze înmugurindu-mi poezia. Lavinia Elena Niculicea