Ziua de 1 iunie, Ziua Internaţională a copiiilor din lumea întreagă mă duce cu gândul la anii copilăriei mele ,încep să retrăiesc visul, jocul, râsul, bucuriile şi poveştile vârstei de aur.
Copilăria este o temă pe care am inserat-o destul de des în scrierile mele şi asta pentru că ea este o perioadă plăcută plină de zâmbete şi mister… un şuvoi limpede de inspiraţie, de lumină, care izvorăşte din adâncurile fiinţei şi face să îmi potolească setea pentru frumos, pentru candoare şi perfecţiune, atunci când am ajuns la maturitate. Copilăria a reprezentat pentru mine, o lume minunată, de poveste, unde am cunoscut fericirea, iubirea, încrederea şi speranţa. Când începe şi când se termină copilăria? E greu de răspuns la această întrebare. Observ că ne trezim adulţi, într-o bună zi, fără să ne dăm seama când am crescut şi cum timpul a trecut peste noi. Amintirile de când eram copii liberi, visători, jucăuşi, rămân cu noi. Poate că viaţa complicată de azi în care ridicolul, nesimţirea şi indiferenţa ne ucid visurile, ne obligă să adoptăm o altă atitudine şi să ne lăsăm prinşi în vârtejul lucrurilor materiale, crezând că totul se învârte în jurul banilor, a puterii şi a fastului, uitând cât de scurtă şi fragilă este existenţa noastră…
Să nu uităm că esenţa copilăriei nu dispare niciodată din noi, doar o acoperim cu mirajul acestei lumi materiale, consumiste care ne duce într-un punct în care nu mai ştim cine suntem şi după ce alergăm. Constat că majoritatea doresc să se conjuge cu “a avea”… a avea din ce în ce mai mulţi bani, lucruri, a avea faimă, autoritate, a avea una şi alta etc. Sunt din ce în ce mai puţini oameni care îşi conştientizează nevoile sufletui, dorind să se conjuge cu a fi… a fi inteligent, a fi bun, a fi iubitor, a fi generos, a fi iertator, a fi recunoscător etc. Cred că o persoană care a ajuns să se cunoască pe sine, va combina “a avea” şi “a fi”, astfel încât balanţă să incline spre a fi…Om.
Oamenii de azi renunţă atât de mult la principii, pentru nişte idealuri mici, pentru a strânge cât mai mult, uitând că nu situaţia economică ne deosebeşte unul de celălalt, ci calitatea morala, caracterul…
Inima noastră nu va cunoaşte ridul timpului, dacă vom păstra uşa sufletului deschisă către copilărie. Închei cu un citat frumos:
“Copiii găsesc totul în nimic, oamenii găsesc nimic în tot.” Giacomo Leopardi
Autor: Lavinia Elena Niculicea
Comentarii
Trimiteți un comentariu