Treceți la conținutul principal

Recenzie ,,Radiografia visului"


Radiografia visului-Lavina Elena Niculicea, Editura Anamarol
Recenzie de Cătălina DINCĂ
Visul chiar dacă nu-l știi, el există

Volumul de poezii ,, Radiografia visului” m-a cucerit prin sensibilitatea autoarei și prin forța cu care trece prin încercările vieții, lăsându-și în urmă visul, ,, Tăcerea îmi calcă visul/ în picioare,/…. și urcă Golgota clipelor…”, dar care găsește speranța în Hristos , Cel care ,, o ridică de fiecare dată”.
Cu toate că nu poți înțelege greutățile vieții, poeta ne dă o lecție, nu doar să trăim în prezent, nici să trăim clipa, ci s-o escaladăm ,, Escaladez cu tălpile goale clipa,/strivindu-i firul de neînțeles...”ne ,,așteaptă Lumina” , ,, cu visul o îmbrățișez”, Iubirea o eliberează, lasă în urmă tăvălugul durerii fizice și lăuntrice.
Lavinia Elena Niculicea este îndrăgostită de un ,,drumeț dezbrăcat de inhibiții,/furișat în odaia gândurilor” , această dragoste o simte în ,, respirația invizibilă”, în ,,ploaia sărutată de curcubeie” , ,,în valurile zburdalnice”, ,, în adierea vântului”, dragostea o gustă ,, ca pe o cafea aburindă” doar, ,, zațul” fiind ,, incertitudinea viitorului”.
Amintirea copilăriei rămâne ca o pagină plină de: ,,emoția primei zăpezi,/visuri înveșmântate/în sărbătoare/” , ,,darul iubirii” și-l amintește ca pe un ,,vis alb de copil” pe care îl ,,strânge în brațe”, această radiografie a visului copilăriei o regăsim în poezia ,,Mi-e sete de alb”.
În poezia ,,Rugăciune” regăsim un strigăt de ajutor, o chemare a Mântuitorului ,,în sufletul meu să te cobori” în ,, clipa grelei încercări “ pentru ,, a opri trecerea clipelor“ și a răspândi ,,norii“ .,,Lacrimile” îi sunt ,,stele fierbinți”, iar prin vene îi curge,, sângele iertării”. Lipsa iubirii îl răstignește pe Iisus ,, Te răstignim în cuvânt sau în tăcere,/ uitând unii de alții să ne iubim. Prin ,,lacrimi de pocăință” clipa nu se transformă în ,,păcat” ci în ,,biruință”.
Poeta te emotionează până la lacrimi, mai ales dacă ai trăit clipe de mari încercări, iar viața ta a fost pe muchie de cuțit, ,,donatoare de emoții prin saloane de spital.../Ultimatul clipei: Mai trăiește puțin!/Apropie-ți primăvara, prin al florilor suspin/…anesteziez cuvinte ce frâng al osului fior,/Mă -mbrac cu liniștea-cerului strai./Doamne, de vorbă cu mine să stai!/ La masa infinitului să stai să depănăm povești/despre univers și despre Cine ești...” Dar nici o încercare nu e atât de puternică încât să sfărâme Iubirea din noi, aceasta îți dă puterea să învingi boala, să mergi mai departe și să prețuiești tot ce este ,,frumos”. ,,Să-i spun vieții: Vreau să iubesc/ pe pământ tot ce-i frumos și firesc !”
Nimic nu te poate ține înlănțuit, autoarea chiar dacă nu mai poate dansa și-a învățat inima să danseze ,, inima să învețe să danseze/cu seninul” trece peste toate obstacolele ,, …traversez norii/ca un pieton etern îndrăgostit…”. Visul ei nu a dispărut s-a transformat într-un ,,vis anonim” care ,,șlefuiește clipa,/eternizând-o prin trăire “ . Visul nu moare niciodată el se modifică în funcție de tine, devine ,,anonim”, chiar dacă nu-l cunoști el existã.

Recenzie de Cătălina DINCĂ

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A mai trecut un an...

A mai trecut un an din viaţa mea… În linişte, mă privesc în oglinda sufletului şi încerc să observ tot ce a însemnat acest an… A fost un an bun sau rău? Cum sunt eu acum? Câte dintre visuri s-au împlinit? Cu fiecare clipă ce s-a scurs prin clepsidra timpului, am devenit mai matură, mai înţelegătoare, mai aproape de ceea ce sunt eu in realitate? Cum am trăit, ce şi cui am împărtăşit? Am reuşit să-mi îndeplinesc promisiunile? Cine mi-a stat alături şi cine a ales un alt drum? Am dat totul să-i întorc din drum? Câte bucurii şi câte regrete le-am lăsat celorlalţi? Am lăsat mai multe lacrimi sau mai multe zâmbete în colţul inimii lor? Îmi fac un inventar al sentimentelor…  Printre sentimentele de bucurie, de recunoştinţă, de iubire s-au strecurat şi regrete, neîmpliniri, deziluzii, pentru că sunt om, pentru că atât cât trăiesc, învăţ… Niciodată nu e suficient tot ceea ce învăţăm, procesul pe drumul cunoaşterii e unul de durată, care nu se termină niciodată atât cât trăim. Privind

Bine-ai venit, Aprilie!

Bine-ai venit, Aprilie, cel care aduci înflorirea zâmbetelor, ce au stat atâta timp zgribulite în iarna durerii. Te rog să mă tratezi cu blândeţe şi să nu-mi ucizi speranţele. Priveşte-mi ochii şi citeşte în ei, un dulce vis în care a încolţit aşteptarea, a ceea ce este mai bun, mai pur, mai luminos… Sunt doar un simplu om care speră, crede, visează, iubeşte, într-un cuvânt: trăieşte. Iubite, Aprilie, trezeşte-mă mereu cu soarele iubirii, îmbracă-mă cu flori de cireş dornice de a alunga monotonia din gânduri, respiră-mă prin verdele crud al ierbii ce mi-a înmugurit în aorta sufletului, potoleşte-mi setea şi foamea de frumos prin culorile tale cu care pictezi infinitul. Tu, Aprilie însemni pentru mine: narcise îngălbenite de atâta linişte şi zâmbet, lalele frumoase ca dorurile îndrăgostiţilor, lăcrămioare scumpe ca lacrimile rostogolite în tăcerea clipei, zambile parfumate ca visele din zori, liliacul plin de amintiri şi speranţă ca sufletu ce te aşteaptă neîncetat, gingaşe

Viata-i o lupta, ce se duce pe trei fronturi

Îmi place mult cum descrie viața George Coșbuc, în poezia ”Lupta vieții”. ”O luptă-i viața; deci te luptă Cu dragoste de ea, cu dor.” Am conștientizat că viața-i o luptă, iar pentru a o câștiga e nevoie de dârzenie, de dragoste. Iubind viața, nu vei capitula niciodată în fața atacurilor exterioare. Trăiesc doar aceia ce luptă cu curaj și hotărâre, ce au în dotare arme puternice ca speranța, optimismul și credința. Este nevoie ca oamenii să treacă prin bătălia vieții pentru a ajunge la perfecțiune. Ea înseamnă o luptă continuă, una de dezamăgiri, împliniri, necazuri, bucurii. Lupta nu e unilaterală, ea se duce pe trei fronturi: lupta cu tine însuți, lupta cu ceilalți și lupta cu conjuncturile nefavorabile. Trebuie să existe un echilibru între cele trei laturi. Dacă învingi în lupta cu tine însuți, care e cea mai dificilă, vei ști cum să ai o abordare eficientă și în celelalte lupte. Momentele în care ne aflăm, fie că sunt bune sau rele ne determină să reacționăm într-un fel sau