Treceți la conținutul principal

S-a demonstrat că un ou pe zi poate scădea riscul de accident vascular cerebral



O vorbă din bătrâni spune că ,,un măr pe zi ține doctorul departe”. În lumina recentelor cercetări, acest dicton ar putea fi reformulat astfel: ,,Un ou pe zi ține doctorul departe. Potrivit oamenilor de știință, consumul unui ou pe zi scade riscul de a suferi un accident vascular cerebral cu mai mult de un sfert comparativ cu cei care le consumă rar. De asemenea, cei care consumă cinci ouă pe săptămână au cu până la 12%  mai puține șanse să sufere de boli de inimă.
Cercetătorii de la Centrul de Științe ale Sănătății din cadrul Universității Peking au examinat obiceiurile dietetice a peste 400.000 de persoane sănătoase din China, cu vârste curpinse între 30 şi 79 de ani. La începutul studiului, 13,1% dintre participanţi au raportat că mănâncă un ou în fiecare zi, în timp ce 9,1% au spus că mănâncă rar sau deloc.
Concluziile studiului, derulat pe o perioadă de nouă ani, au arătat că cei care au consumat câte un ou pe zi au avut un risc de 26% mai mic de accident vascular cerebral și un risc de 18% mai mic de boli cardiovasculare.
În timp ce studiul a fost pur observațional, acesta a sugerat că ouăle sunt benefice și pot face parte dintr-o dietă echilibrată.
,,Studiul a descoperit că există o asociere între un nivel moderat al consumului de ouă și o rată mai scazută a evenimentelor cardiace”, a declarat pentru Daily Mail, profesorul Liming Li, de la Universitatea din Peking.
,,Descoperirile noastre contribuie la dovezi științifice privind orientarile dietetice referitoare la consumul de ouă pentru adulții sănătoși din China.”
Ouăle sunt bogate în proteine, vitamine, minerale şi acizi graşi esenţiali și au o cantitate redusă de grăsimi saturate.
În timp ce conținutul ridicat de colesterol a etichetat anterior ouălele ca fiind nesănătoase, un număr tot mai mare de dovezi sugerează că grăsimea saturată este principalul ,,vinovat” pentru creșterea colesterolului. Potrivit Heart UK, un ou mediu (58g) conține aproximativ 4,6 g de grăsime, aproximativ o linguriță, însă numai un sfert din această este grăsime saturată, tipul care crește nivelul de colesterol din organism.
Există o mare diferență între a mânca un ou fiert, poșat sau românesc, cu pâine prăjită integrală și spanac sau a mânca un ou prăjit în ulei sau omletă cu cârnăciori și bacon, care conține o cantitate mare de grăsimi.

Pentru o sănătate optimă a inimii, American Heart Association (AHA) recomandă dieta DASH (Abordari Dietetice pentru Stoparea Hipertensiunii) sau o dietă în stil mediteranean. Ambele diete pun în evidență uleiurile vegetale nesaturate, fructele cu coajă lemnoasă, legumele, fructele, produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, cerealele integrale, peștele și păsările de curte și limitează atât carnea roșie, cât și alimentele și băuturile bogate în zaharuri și sarea.

Știre redactată de Lavinia Elena Niculicea

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A mai trecut un an...

A mai trecut un an din viaţa mea… În linişte, mă privesc în oglinda sufletului şi încerc să observ tot ce a însemnat acest an… A fost un an bun sau rău? Cum sunt eu acum? Câte dintre visuri s-au împlinit? Cu fiecare clipă ce s-a scurs prin clepsidra timpului, am devenit mai matură, mai înţelegătoare, mai aproape de ceea ce sunt eu in realitate? Cum am trăit, ce şi cui am împărtăşit? Am reuşit să-mi îndeplinesc promisiunile? Cine mi-a stat alături şi cine a ales un alt drum? Am dat totul să-i întorc din drum? Câte bucurii şi câte regrete le-am lăsat celorlalţi? Am lăsat mai multe lacrimi sau mai multe zâmbete în colţul inimii lor? Îmi fac un inventar al sentimentelor…  Printre sentimentele de bucurie, de recunoştinţă, de iubire s-au strecurat şi regrete, neîmpliniri, deziluzii, pentru că sunt om, pentru că atât cât trăiesc, învăţ… Niciodată nu e suficient tot ceea ce învăţăm, procesul pe drumul cunoaşterii e unul de durată, care nu se termină niciodată atât cât trăim. Priv...

Bine-ai venit, Aprilie!

Bine-ai venit, Aprilie, cel care aduci înflorirea zâmbetelor, ce au stat atâta timp zgribulite în iarna durerii. Te rog să mă tratezi cu blândeţe şi să nu-mi ucizi speranţele. Priveşte-mi ochii şi citeşte în ei, un dulce vis în care a încolţit aşteptarea, a ceea ce este mai bun, mai pur, mai luminos… Sunt doar un simplu om care speră, crede, visează, iubeşte, într-un cuvânt: trăieşte. Iubite, Aprilie, trezeşte-mă mereu cu soarele iubirii, îmbracă-mă cu flori de cireş dornice de a alunga monotonia din gânduri, respiră-mă prin verdele crud al ierbii ce mi-a înmugurit în aorta sufletului, potoleşte-mi setea şi foamea de frumos prin culorile tale cu care pictezi infinitul. Tu, Aprilie însemni pentru mine: narcise îngălbenite de atâta linişte şi zâmbet, lalele frumoase ca dorurile îndrăgostiţilor, lăcrămioare scumpe ca lacrimile rostogolite în tăcerea clipei, zambile parfumate ca visele din zori, liliacul plin de amintiri şi speranţă ca sufletu ce te aşteaptă neîncetat, gingaşe...

Viata-i o lupta, ce se duce pe trei fronturi

Îmi place mult cum descrie viața George Coșbuc, în poezia ”Lupta vieții”. ”O luptă-i viața; deci te luptă Cu dragoste de ea, cu dor.” Am conștientizat că viața-i o luptă, iar pentru a o câștiga e nevoie de dârzenie, de dragoste. Iubind viața, nu vei capitula niciodată în fața atacurilor exterioare. Trăiesc doar aceia ce luptă cu curaj și hotărâre, ce au în dotare arme puternice ca speranța, optimismul și credința. Este nevoie ca oamenii să treacă prin bătălia vieții pentru a ajunge la perfecțiune. Ea înseamnă o luptă continuă, una de dezamăgiri, împliniri, necazuri, bucurii. Lupta nu e unilaterală, ea se duce pe trei fronturi: lupta cu tine însuți, lupta cu ceilalți și lupta cu conjuncturile nefavorabile. Trebuie să existe un echilibru între cele trei laturi. Dacă învingi în lupta cu tine însuți, care e cea mai dificilă, vei ști cum să ai o abordare eficientă și în celelalte lupte. Momentele în care ne aflăm, fie că sunt bune sau rele ne determină să reacționăm într-un fel sau ...