O
vorbă din bătrâni spune că ,,un măr pe zi ține doctorul departe”. În lumina
recentelor cercetări, acest dicton ar putea fi reformulat astfel: ,,Un ou pe zi
ține doctorul departe. Potrivit oamenilor de știință, consumul unui ou pe zi
scade riscul de a suferi un accident vascular cerebral cu mai mult de un sfert comparativ
cu cei care le consumă rar. De asemenea, cei care consumă cinci ouă pe
săptămână au cu până la 12% mai puține șanse
să sufere de boli de inimă.
Cercetătorii
de la Centrul de Științe ale Sănătății din cadrul Universității Peking au
examinat obiceiurile dietetice a peste 400.000 de persoane sănătoase din China,
cu vârste curpinse între 30 şi 79 de ani. La începutul studiului, 13,1% dintre
participanţi au raportat că mănâncă un ou în fiecare zi, în timp ce 9,1% au
spus că mănâncă rar sau deloc.
Concluziile
studiului, derulat pe o perioadă de nouă ani, au arătat că cei care au consumat
câte un ou pe zi au avut un risc de 26% mai mic de accident vascular cerebral
și un risc de 18% mai mic de boli cardiovasculare.
În timp ce studiul a fost pur observațional, acesta a
sugerat că ouăle sunt benefice și pot face parte dintr-o dietă
echilibrată.
,,Studiul
a descoperit că există o asociere între un nivel moderat al consumului de ouă și
o rată mai scazută a evenimentelor cardiace”, a declarat pentru Daily Mail, profesorul
Liming Li, de la Universitatea din Peking.
,,Descoperirile
noastre contribuie la dovezi științifice privind orientarile dietetice referitoare
la consumul de ouă pentru adulții sănătoși din China.”
Ouăle
sunt bogate în proteine, vitamine, minerale şi acizi graşi esenţiali și au o cantitate redusă de grăsimi
saturate.
În
timp ce conținutul ridicat de colesterol a etichetat anterior ouălele ca fiind
nesănătoase, un număr tot mai mare de dovezi sugerează că grăsimea saturată
este principalul ,,vinovat” pentru creșterea colesterolului. Potrivit Heart UK,
un ou mediu (58g) conține
aproximativ 4,6 g de grăsime, aproximativ o linguriță, însă numai un sfert din
această este grăsime saturată, tipul care crește nivelul de colesterol din
organism.
Există
o mare diferență între a mânca un ou fiert, poșat sau românesc, cu pâine prăjită
integrală și spanac sau a mânca un ou prăjit în ulei sau omletă cu cârnăciori
și bacon, care conține o cantitate mare de grăsimi.
Pentru
o sănătate optimă a inimii, American Heart Association (AHA) recomandă dieta DASH
(Abordari Dietetice pentru Stoparea Hipertensiunii) sau o dietă în stil
mediteranean. Ambele diete pun în evidență uleiurile vegetale nesaturate,
fructele cu coajă lemnoasă, legumele, fructele, produsele lactate cu conținut
scăzut de grăsimi, cerealele integrale, peștele și păsările de curte și
limitează atât carnea roșie, cât și alimentele și băuturile bogate în zaharuri
și sarea.
Știre
redactată de Lavinia Elena Niculicea
Comentarii
Trimiteți un comentariu