Treceți la conținutul principal

Antioxidanții pot să inverseze îmbătrânirea vaselor sanguine





Bolile de inimă rămân principala cauză de mortalitate în lume. O dietă sănătoasă și un program regulat de exerciții fizice pot să ajute, însă experții în sănătate continuă să caute un tratament mai eficient și cred că l-au găsit: un nou studiu sugerează că antioxidanții contribuie la regenerarea și întinerirea vaselor sanguine.
Potrivit studiului realizat de cercetătorii de la Universitatea Colorado din Boulder, adulții aflați la o vârstă înaintată care iau antioxidanți ce vizează în special mitocondriile au parte de un efect de  inversare a îmbătrânirii vaselor de sânge cu un echivalent de la 15 la 20 de ani.
Studiul, publicat recent în revista ,,Hypertension" editată de American Heart Association, oferă un numar tot mai mare de dovezi care sugerează că suplimentele nutriționale ar putea avea un rol central în prevenirea bolilor de inimă. De asemenea, acesta reînnoiește ideea că antioxidanții, care au fost respinși ca fiind ineficienți în ultimii ani, ar putea aduce beneficii măsurabile pentru sănătate, dacă vor fi direcționați în mod corect.
,,Acesta este primul studiul clinic care evaluează impactul antioxidanților ce vizează mitocondriile asupra funcțiilor vasculare ale oamenilor. Cercetarea noastră sugerează ca aceste suplimente ar putea prezenta oportunități reale pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare și de boli asociate înaintării în vârstă, a declarat autorul principal al studiului, Matthew Rossman.
Pentru studiu, Dr. Rossman și colegii săi au recrutat 20 de bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 60 și 79 de ani. Jumătate dintre aceștia au primit 20 mg pe zi dintr-un supliment comercial, disponibil pe piață, numit MitoQ. Acesta este realizat prin modificarea compoziției chimice a conezimei Q10 ce are ca țintă mitocondriile din interiorul celulelor. Celeilalte jumătăți i s-a administrat un medicament cu efect placebo.
După șase săptămâni de administrare, cercetătorii au evaluat efectul antioxidanților asupra pereților vaselor de sânge sau a endoteliului, prin intermediul testelor ce măsoară numărul de artere dilatate și creșterea fluxului sangvin.
După două săptămâni de pauză de la administrarea acestor suplimente, cele două grupuri s-au schimbat, grupul placebo luând suplimentul și invers. Testele au fost repetate.
Cercetătorii au descoperit că, atunci când participanții iau suplimentul, sănătatea arterelor este îmbunătățită cu 42%, ceea ce face ca vasele lor de sânge să arate ca cele ale unei persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 20 de ani.
Doctorul Rossman a explicat că o îmbunătățire a acestui nivel, ar echivala cu o reducere cu 13% a declanșării bolii de inimă. Rezultatele pozitive ale studiului s-au datorat reducerii stresului oxidativ.
Vasele de sânge devin mai rigide odată cu înaintarea în vârstă, iar stresul oxidativ și radicalii liberi pot deteriora endoteliul vascular și funcția acestuia. Când suntem tineri, corpul nostru produce suficienți antioxidanți pentru a contracara efectul acelor radicali liberi, însă odată cu înaintarea în vârstă, procesele celulare produc exces de radicali liberi și nu mai pot ține pasul cu procesul natural de antioxidare al organismului.
,,Studiul de față aduce noi dovezi conform cărora suplimentarea dietei alimentare cu antioxidanți poate îmbunătăți sănătatea întregului organism. Astfel, datele arată ca țintirea mitocondriilor poate fi o buna modalitate de a reduce nivelul de stres oxidativ din organism pentru a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, în special în rândul persoanelor în vârstă,"  a concluzionat autorul principal al studiului.


Știre redactată de Lavinia Elena Niculicea

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A mai trecut un an...

A mai trecut un an din viaţa mea… În linişte, mă privesc în oglinda sufletului şi încerc să observ tot ce a însemnat acest an… A fost un an bun sau rău? Cum sunt eu acum? Câte dintre visuri s-au împlinit? Cu fiecare clipă ce s-a scurs prin clepsidra timpului, am devenit mai matură, mai înţelegătoare, mai aproape de ceea ce sunt eu in realitate? Cum am trăit, ce şi cui am împărtăşit? Am reuşit să-mi îndeplinesc promisiunile? Cine mi-a stat alături şi cine a ales un alt drum? Am dat totul să-i întorc din drum? Câte bucurii şi câte regrete le-am lăsat celorlalţi? Am lăsat mai multe lacrimi sau mai multe zâmbete în colţul inimii lor? Îmi fac un inventar al sentimentelor…  Printre sentimentele de bucurie, de recunoştinţă, de iubire s-au strecurat şi regrete, neîmpliniri, deziluzii, pentru că sunt om, pentru că atât cât trăiesc, învăţ… Niciodată nu e suficient tot ceea ce învăţăm, procesul pe drumul cunoaşterii e unul de durată, care nu se termină niciodată atât cât trăim. Privind

Bine-ai venit, Aprilie!

Bine-ai venit, Aprilie, cel care aduci înflorirea zâmbetelor, ce au stat atâta timp zgribulite în iarna durerii. Te rog să mă tratezi cu blândeţe şi să nu-mi ucizi speranţele. Priveşte-mi ochii şi citeşte în ei, un dulce vis în care a încolţit aşteptarea, a ceea ce este mai bun, mai pur, mai luminos… Sunt doar un simplu om care speră, crede, visează, iubeşte, într-un cuvânt: trăieşte. Iubite, Aprilie, trezeşte-mă mereu cu soarele iubirii, îmbracă-mă cu flori de cireş dornice de a alunga monotonia din gânduri, respiră-mă prin verdele crud al ierbii ce mi-a înmugurit în aorta sufletului, potoleşte-mi setea şi foamea de frumos prin culorile tale cu care pictezi infinitul. Tu, Aprilie însemni pentru mine: narcise îngălbenite de atâta linişte şi zâmbet, lalele frumoase ca dorurile îndrăgostiţilor, lăcrămioare scumpe ca lacrimile rostogolite în tăcerea clipei, zambile parfumate ca visele din zori, liliacul plin de amintiri şi speranţă ca sufletu ce te aşteaptă neîncetat, gingaşe

Viata-i o lupta, ce se duce pe trei fronturi

Îmi place mult cum descrie viața George Coșbuc, în poezia ”Lupta vieții”. ”O luptă-i viața; deci te luptă Cu dragoste de ea, cu dor.” Am conștientizat că viața-i o luptă, iar pentru a o câștiga e nevoie de dârzenie, de dragoste. Iubind viața, nu vei capitula niciodată în fața atacurilor exterioare. Trăiesc doar aceia ce luptă cu curaj și hotărâre, ce au în dotare arme puternice ca speranța, optimismul și credința. Este nevoie ca oamenii să treacă prin bătălia vieții pentru a ajunge la perfecțiune. Ea înseamnă o luptă continuă, una de dezamăgiri, împliniri, necazuri, bucurii. Lupta nu e unilaterală, ea se duce pe trei fronturi: lupta cu tine însuți, lupta cu ceilalți și lupta cu conjuncturile nefavorabile. Trebuie să existe un echilibru între cele trei laturi. Dacă învingi în lupta cu tine însuți, care e cea mai dificilă, vei ști cum să ai o abordare eficientă și în celelalte lupte. Momentele în care ne aflăm, fie că sunt bune sau rele ne determină să reacționăm într-un fel sau