Treceți la conținutul principal

Copilărie - vârstă ferice


Copilărie -vârstă ferice, de inocenţă şi exuberanţă,
Te chem cu glas suav şi zâmbet curat şi sfios,
Să-mi speli sufletul de mâlul lumii hidos.
Cât de mult eu aş dori să te regăsesc,
Copilărie - dar scump şi dumnezeisc!

De câte ori nu visăm la copilărie... Întâlnim des o situaţie paradoxală: când am ajuns la maturitate şi suntem copleşiţi de grijile omului adult, vrem să fim din nou copii, să simţim aroma dulce a inocenţei...iar atunci când suntem copii, ne-am dori ca timpul să treacă mai repede, să gustăm din clipele maturităţii pe care le vedem interesante, pline de mister. Cum e omul!!! E o sumă a contradicţiilor, a gândurilor paradoxale, a sentimentelor când confuze, când clare.
Vreau să fac o scurtă incursiune în copilărie...la acea vărstă magică, încărcată de soarele aprins al bucuriei. Mi-a aduc aminte de libertatea trăirilor, de puterea de a trece uşor peste momentele dure şi de acea inconştienţă frumoasă care te făcea să simţi bucuria din plin, fără a simţi teama de eşec...de viitor.
Copil fiind, mă aruncam în mare cu bucuria şi vioiciunea unui delfin. Mărturisesc că delfinii sunt preferaţii mei dintre toate vietăţiile create de Dumnezeu. Îi ador şi îmi place să le privesc jocul inocent, copilăresc, liber de orice constrângere pe care noi, fiinţele umane le simţim. În opinia mea, delfinii sunt inteligenţi, jucăuşi, prietenoşi, inocenţi, liberi, senzitivi şi foarte iubitori. Câteva dintre aceste atribute le recunosc şi în mine, poate de aceea mă simt apropiată de ei.


Apa mării de smarald îmi atingea suav pielea fină şi albă, îmi mângâia sufletul zburdalnic şi îmi scălda fiinţa-n lacrimile ei cristaline ce poartă-n ele dorul şi infinitul. Vântul adia diafan, cuprinzându-mi cu palmele-i arse de soare sufletul, sărutându-mi dulce fiecare atom al fiinţei mele, lăsându-mi dorinţa de libertate, de căutare şi de veşnicie. Era o comuniune adâncă şi plină de înţelesuri.
Visurile cele mai arzătoare ale copilăriei prindeau tot mai mult contur. Visam o lume mai bună în care să existe o comuniune sacră între om şi Dumnezeu. Doream ca universul meu interior, un univers al copilăriei, al visurilor pure şi îndrăzneţe să se extindă spre exterior. Anii copilăriei curgeau lin, dar viaţa avea să-mi descopere o latură necunoscută până atunci, faptul că este imprevizibilă. Viaţa ne cuprinde, ne ia în braţele sale protectoare, dar ne şi scapă din braţe atunci când ne aşteptăm mai puţin. Ea este plină de situaţii neprevăzute şi e necesar să ne adaptăm la orice situaţie.
Pentru a depăşi momentele grele ale vieţii, trebuie să ne reîntoarcem la vârsta ferice a copilăriei. Chiar dacă biologic nu se mai poate...cu sufletul putem redeveni copii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A mai trecut un an...

A mai trecut un an din viaţa mea… În linişte, mă privesc în oglinda sufletului şi încerc să observ tot ce a însemnat acest an… A fost un an bun sau rău? Cum sunt eu acum? Câte dintre visuri s-au împlinit? Cu fiecare clipă ce s-a scurs prin clepsidra timpului, am devenit mai matură, mai înţelegătoare, mai aproape de ceea ce sunt eu in realitate? Cum am trăit, ce şi cui am împărtăşit? Am reuşit să-mi îndeplinesc promisiunile? Cine mi-a stat alături şi cine a ales un alt drum? Am dat totul să-i întorc din drum? Câte bucurii şi câte regrete le-am lăsat celorlalţi? Am lăsat mai multe lacrimi sau mai multe zâmbete în colţul inimii lor? Îmi fac un inventar al sentimentelor…  Printre sentimentele de bucurie, de recunoştinţă, de iubire s-au strecurat şi regrete, neîmpliniri, deziluzii, pentru că sunt om, pentru că atât cât trăiesc, învăţ… Niciodată nu e suficient tot ceea ce învăţăm, procesul pe drumul cunoaşterii e unul de durată, care nu se termină niciodată atât cât trăim. Privind

Bine-ai venit, Aprilie!

Bine-ai venit, Aprilie, cel care aduci înflorirea zâmbetelor, ce au stat atâta timp zgribulite în iarna durerii. Te rog să mă tratezi cu blândeţe şi să nu-mi ucizi speranţele. Priveşte-mi ochii şi citeşte în ei, un dulce vis în care a încolţit aşteptarea, a ceea ce este mai bun, mai pur, mai luminos… Sunt doar un simplu om care speră, crede, visează, iubeşte, într-un cuvânt: trăieşte. Iubite, Aprilie, trezeşte-mă mereu cu soarele iubirii, îmbracă-mă cu flori de cireş dornice de a alunga monotonia din gânduri, respiră-mă prin verdele crud al ierbii ce mi-a înmugurit în aorta sufletului, potoleşte-mi setea şi foamea de frumos prin culorile tale cu care pictezi infinitul. Tu, Aprilie însemni pentru mine: narcise îngălbenite de atâta linişte şi zâmbet, lalele frumoase ca dorurile îndrăgostiţilor, lăcrămioare scumpe ca lacrimile rostogolite în tăcerea clipei, zambile parfumate ca visele din zori, liliacul plin de amintiri şi speranţă ca sufletu ce te aşteaptă neîncetat, gingaşe

Viata-i o lupta, ce se duce pe trei fronturi

Îmi place mult cum descrie viața George Coșbuc, în poezia ”Lupta vieții”. ”O luptă-i viața; deci te luptă Cu dragoste de ea, cu dor.” Am conștientizat că viața-i o luptă, iar pentru a o câștiga e nevoie de dârzenie, de dragoste. Iubind viața, nu vei capitula niciodată în fața atacurilor exterioare. Trăiesc doar aceia ce luptă cu curaj și hotărâre, ce au în dotare arme puternice ca speranța, optimismul și credința. Este nevoie ca oamenii să treacă prin bătălia vieții pentru a ajunge la perfecțiune. Ea înseamnă o luptă continuă, una de dezamăgiri, împliniri, necazuri, bucurii. Lupta nu e unilaterală, ea se duce pe trei fronturi: lupta cu tine însuți, lupta cu ceilalți și lupta cu conjuncturile nefavorabile. Trebuie să existe un echilibru între cele trei laturi. Dacă învingi în lupta cu tine însuți, care e cea mai dificilă, vei ști cum să ai o abordare eficientă și în celelalte lupte. Momentele în care ne aflăm, fie că sunt bune sau rele ne determină să reacționăm într-un fel sau