Treceți la conținutul principal

Au fost creați pentru prima dată mușchi funcționali din celule stem




În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au creat în premieră țesut muscular funcțional din celule stem. Noua descoperire ar putea fi folosită în diferite domenii și ar putea contribui la înțelegerea și tratarea unor afecțiuni musculare grave, cauzate de mutații genetice. 
Cercetătorii din cadrul Universității Duke au creat primul mușchi scheletic uman funcțional din celule stem pluripotente, prin care pot fi produse diferite tipuri de celule sau țesuturi ale organismului. Studiul de față, publicat în revista Nature Communications, se bazează pe munca cercetătorilor din 2015, când au reușit să dezvolte țesut muscular uman din celule obținute din biopsii musculare.
Cel mai recent progres ar putea deschide calea pentru o serie de noi tratamente, cum ar fi terapiile celulare, descoperirea de medicamente și capacitatea de a dezvolta mai mult țesut muscular, precum și ar extinde propria noastră înțelegere cu privire la biologia umană.
,,În primul rând, celulele stem pluripotente nu sunt celule musculare, dar se pot transforma în toate celulele existente în corpul uman, permințându-ne să dezvoltăm un număr nelimitat de celule progenitoare miogenice”, a declarat Nenad Bursac, profesor de biomedicină din cadrul Universităţii Duke. ,,Aceste celule progenitoare se aseamănă cu celulele stem adulte, numite ,,celule satelit", care pot dezvolta teoretic un mușchi întreg începând de la o singură celulă.”
În cadrul studiului, cercetătorii au creat fibre musculare ce reacționau la stimuli, precum șocurile electrice sau substanțele chimice asemănătoare celor produse de semnalele neuronale, la fel ca țesutul muscular natural. Atunci când țesutul creat în laborator a fost implantat în șoarecii adulți, echipa a descoperit că acesta a supraviețuit și a funcționat timp de cel puțin trei săptămâni, în timp ce a fost integrat în țesutul existent.
În timp ce studiile anterioare au reușit să realizeze acest lucru, nici unul nu a reușit să dezvolte apoi aceste celule într-un mușchi uman funcțional.


Pentru a crea acest țesut muscular funcțional, cercetătorii au prelevat celule stem pluripotente din pielea sau sângele adulților. Aceste celule au fost ,,reprogramate”, astfel încât să fie mult mai simple și nedefinite. Apoi celulele au fost tratate cu molecula Pax7, care a dus la transformarea lor în țesut muscular.
,,A fost nevoie de ani de încercări și erori, pentru a face ,,presupuneri educate” și pași mărunți în vederea producerii, în cele din urmă, a unui mușchi uman funcțional din celule stem pluripotente. Ceea ce a facut diferența sunt condițiile unice de cultură a celulelor și imprimanta 3D, permițând celulelor să se dezvolte mult mai mult și mai rapid decât abordările 2D, care sunt mai utilizate de obicei”, a declarat Lingjun Rao, autorul principal al studiului.
Această terapie revoluționară ar putea avea aplicații medicale uimitoare în ceea ce privește cercetarea, aprofundarea înțelegerii unor boli rare și opțiunile de tratament pentru leziuni musculare.
Cu toate acestea, încă trebuie depuse multe eforturi. Deși țesutul muscular derivat din celulele stem conținea mai multe celule stem ,,de tip satelit”, necesare pentru a repararea leziunilor, nu este la fel de puternic ca mușchiul natural sau ca mușchiul provenit din biopsii. În viitor, cercetătorii speră să poată să folosească țesuturi derivate din celule stem pentru terapii regenerative sau în combinație cu terapia genică, care ar putea repara disfuncționalitățile genetice în celulele stem ale unui pacient, iar apoi să dezvolte noi fibre musculare sănătoase.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A mai trecut un an...

A mai trecut un an din viaţa mea… În linişte, mă privesc în oglinda sufletului şi încerc să observ tot ce a însemnat acest an… A fost un an bun sau rău? Cum sunt eu acum? Câte dintre visuri s-au împlinit? Cu fiecare clipă ce s-a scurs prin clepsidra timpului, am devenit mai matură, mai înţelegătoare, mai aproape de ceea ce sunt eu in realitate? Cum am trăit, ce şi cui am împărtăşit? Am reuşit să-mi îndeplinesc promisiunile? Cine mi-a stat alături şi cine a ales un alt drum? Am dat totul să-i întorc din drum? Câte bucurii şi câte regrete le-am lăsat celorlalţi? Am lăsat mai multe lacrimi sau mai multe zâmbete în colţul inimii lor? Îmi fac un inventar al sentimentelor…  Printre sentimentele de bucurie, de recunoştinţă, de iubire s-au strecurat şi regrete, neîmpliniri, deziluzii, pentru că sunt om, pentru că atât cât trăiesc, învăţ… Niciodată nu e suficient tot ceea ce învăţăm, procesul pe drumul cunoaşterii e unul de durată, care nu se termină niciodată atât cât trăim. Privind

Bine-ai venit, Aprilie!

Bine-ai venit, Aprilie, cel care aduci înflorirea zâmbetelor, ce au stat atâta timp zgribulite în iarna durerii. Te rog să mă tratezi cu blândeţe şi să nu-mi ucizi speranţele. Priveşte-mi ochii şi citeşte în ei, un dulce vis în care a încolţit aşteptarea, a ceea ce este mai bun, mai pur, mai luminos… Sunt doar un simplu om care speră, crede, visează, iubeşte, într-un cuvânt: trăieşte. Iubite, Aprilie, trezeşte-mă mereu cu soarele iubirii, îmbracă-mă cu flori de cireş dornice de a alunga monotonia din gânduri, respiră-mă prin verdele crud al ierbii ce mi-a înmugurit în aorta sufletului, potoleşte-mi setea şi foamea de frumos prin culorile tale cu care pictezi infinitul. Tu, Aprilie însemni pentru mine: narcise îngălbenite de atâta linişte şi zâmbet, lalele frumoase ca dorurile îndrăgostiţilor, lăcrămioare scumpe ca lacrimile rostogolite în tăcerea clipei, zambile parfumate ca visele din zori, liliacul plin de amintiri şi speranţă ca sufletu ce te aşteaptă neîncetat, gingaşe

Viata-i o lupta, ce se duce pe trei fronturi

Îmi place mult cum descrie viața George Coșbuc, în poezia ”Lupta vieții”. ”O luptă-i viața; deci te luptă Cu dragoste de ea, cu dor.” Am conștientizat că viața-i o luptă, iar pentru a o câștiga e nevoie de dârzenie, de dragoste. Iubind viața, nu vei capitula niciodată în fața atacurilor exterioare. Trăiesc doar aceia ce luptă cu curaj și hotărâre, ce au în dotare arme puternice ca speranța, optimismul și credința. Este nevoie ca oamenii să treacă prin bătălia vieții pentru a ajunge la perfecțiune. Ea înseamnă o luptă continuă, una de dezamăgiri, împliniri, necazuri, bucurii. Lupta nu e unilaterală, ea se duce pe trei fronturi: lupta cu tine însuți, lupta cu ceilalți și lupta cu conjuncturile nefavorabile. Trebuie să existe un echilibru între cele trei laturi. Dacă învingi în lupta cu tine însuți, care e cea mai dificilă, vei ști cum să ai o abordare eficientă și în celelalte lupte. Momentele în care ne aflăm, fie că sunt bune sau rele ne determină să reacționăm într-un fel sau