Treceți la conținutul principal

Românul Adrian Bot a lansat, în America, un tratament revoluționar care învinge cancerul


Tot mai mulți tineri români din domenii diferite  sunt atrași de visul american, care le dă aripi pentru a se realiza profesional. Multe povești de succes, în ultimul timp, se scriu dincolo de frontiere, cu viziune, curaj și dorința de a inspira pe mulți. O astfel de poveste o scrie cercetătorul Adrian Bot, timișorean de origine, care deține mai multe doctorate în medicină și științe biomedicale.
Încă din liceu a fost fascinat de lumea complexă a fizicii, care l-a recompensat cu un premiu la Olimpiada Internațională de Fizică, în anul 1986. A studiat Medicina la Timișoara, iar la scurt timp, norocul i-a surâs  și i-a oferit o bursă de doctorat în America. Adrian Bot și-a dorit mai mult... Să meargă mai ,,departe cu pasiunea sa. Astfel, în 1994, el a traversat oceanul, cu destinația New York – o decizie care avea să-i schimbe viață și să-i contureze cariera științifică. Aici, a mai adăugat încă un trofeu la palmaresul său profesional: un doctorat în științe biomedicale,  obținut la renumita Școală de Medicină Mount Sinai, din cadrul Universității New York. 
După ce a stat patru ani în San Diego, ca director de cercetare pentru compania farmaceutică Alliance Pharma Corporation,  s-a stabilit definitiv în Los Angeles. Aici,  el a avut șansa să-l cunoască pe George Emil Palade, decan la Universitatea din San Diego și laureat al Premiului Nobel pentru Medicină și Fiziologie.
America i-a oferit cadrul perfect pentru a-și împlini visurile și pentru a face performanță la cel mai înalt nivel. I se poate citi  în privire profesionalismul, dar mai ales în realizări. Fiecare om are o misiune pe acest pământ. Adrian Bot a primit misiunea nobilă de a salva vieți...  O muncă care implică multă responsabilitate, dar și privilegii. Ce poate fi mai nobil decât să lucrezi în slujba oamenilor care au nevoie de ajutor? Ce poate fi mai măreț decât să-ți folosești mintea, resursele sufletești și timpul, pentru a consolida speranța a mulți oameni și a mai pune o cărămidă la edificiul cel mai important în viață – sănătatea? În primul rând, realizarea profesională are o rezonanță personală și nu una materială pentru el. Scopul cercetării sale este de a găsi un leac împotriva unui dușman insidios și de temut, precum cancerul. O muncă de Sisif. O provocare titanică. Adrian Bot știe că luptă zi de zi cu un dușman la fel de bine pregătit ca și el, de aceea a încercat să adopte o nouă strategie împotriva cancerului: de a atacă maladia la nivel molecular, chiar cu armele organismului. Această abordare ingenioasă este susținută de convingerea, răbdarea și dorința de a face bine.
Timp de 9 ani,  Adrian Bot și-a continuat cercetările împotriva cancerului, la compania MannKind Corporation. Aici a inventat, dezvoltat și testat, noi vaccinuri anti-cancer. În această perioadă, i s-au acorat 10 brevete de invenții.
În 2011, cercetătorul a fost ales să facă parte din conducerea companiei Kite Pharma, în Los Angeles, care lucrează la o tehnologie sofisticată, ce speră să revoluționeze medicina. Aceasta constă în extragerea celulelor din sistemul imunitar și inserarea unor programe genetice care le învață să recunoască celulele canceroase, oricât de bine camuflate ar fi.  Reintroduse în organism, celulele imunitare dotate cu un fel de ,,GPS molecular se multiplică şi încep să distrugă cancerul. El speră ca, tratamentul să iasă pe piață, anul acesta și să poată trata anumite forme de leucemie și cancer, care nu au răspuns favorabil la tratamentele actuale.
,,Este o terapie nouă, problema în cancer sunt celule care provocacă metastază. Cercetările noastre au dat rezultate foarte bune în special atunci când vorbim despre tratarea leucemiei și nu numai”, a declarat cercetătorul Adrian Bot.
Rezultatele primului studiu făcut pe 101 pacienţi cu limfom non-Hodgkin agresiv, publicate recent, sunt promițătoare: aproximativ jumătate din pacienți au răspuns pozitiv, iar dintre aceștia, 40% au răspuns complet. Primul pacient a fost tratat cu această tehnologie în 2010 și maladia încă nu a recidivat.
Adrian Bot, bărbatul cu peste 13 ani de experiență în industria biofarmaceutică americană, precum și în cercetarea și dezvoltarea unor terapii genetice în oncologie,  este dovada vie că România produce minți valoroase, dar, din nefericire, sunt de export. Tineri competenți și creativi care sunt ,,forțați" să se autoexileze  unde sunt apreciați și li se creează  mecanismele pentru a se afirma.


de Lavinia Elena Niculicea

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A mai trecut un an...

A mai trecut un an din viaţa mea… În linişte, mă privesc în oglinda sufletului şi încerc să observ tot ce a însemnat acest an… A fost un an bun sau rău? Cum sunt eu acum? Câte dintre visuri s-au împlinit? Cu fiecare clipă ce s-a scurs prin clepsidra timpului, am devenit mai matură, mai înţelegătoare, mai aproape de ceea ce sunt eu in realitate? Cum am trăit, ce şi cui am împărtăşit? Am reuşit să-mi îndeplinesc promisiunile? Cine mi-a stat alături şi cine a ales un alt drum? Am dat totul să-i întorc din drum? Câte bucurii şi câte regrete le-am lăsat celorlalţi? Am lăsat mai multe lacrimi sau mai multe zâmbete în colţul inimii lor? Îmi fac un inventar al sentimentelor…  Printre sentimentele de bucurie, de recunoştinţă, de iubire s-au strecurat şi regrete, neîmpliniri, deziluzii, pentru că sunt om, pentru că atât cât trăiesc, învăţ… Niciodată nu e suficient tot ceea ce învăţăm, procesul pe drumul cunoaşterii e unul de durată, care nu se termină niciodată atât cât trăim. Privind

Bine-ai venit, Aprilie!

Bine-ai venit, Aprilie, cel care aduci înflorirea zâmbetelor, ce au stat atâta timp zgribulite în iarna durerii. Te rog să mă tratezi cu blândeţe şi să nu-mi ucizi speranţele. Priveşte-mi ochii şi citeşte în ei, un dulce vis în care a încolţit aşteptarea, a ceea ce este mai bun, mai pur, mai luminos… Sunt doar un simplu om care speră, crede, visează, iubeşte, într-un cuvânt: trăieşte. Iubite, Aprilie, trezeşte-mă mereu cu soarele iubirii, îmbracă-mă cu flori de cireş dornice de a alunga monotonia din gânduri, respiră-mă prin verdele crud al ierbii ce mi-a înmugurit în aorta sufletului, potoleşte-mi setea şi foamea de frumos prin culorile tale cu care pictezi infinitul. Tu, Aprilie însemni pentru mine: narcise îngălbenite de atâta linişte şi zâmbet, lalele frumoase ca dorurile îndrăgostiţilor, lăcrămioare scumpe ca lacrimile rostogolite în tăcerea clipei, zambile parfumate ca visele din zori, liliacul plin de amintiri şi speranţă ca sufletu ce te aşteaptă neîncetat, gingaşe

Viata-i o lupta, ce se duce pe trei fronturi

Îmi place mult cum descrie viața George Coșbuc, în poezia ”Lupta vieții”. ”O luptă-i viața; deci te luptă Cu dragoste de ea, cu dor.” Am conștientizat că viața-i o luptă, iar pentru a o câștiga e nevoie de dârzenie, de dragoste. Iubind viața, nu vei capitula niciodată în fața atacurilor exterioare. Trăiesc doar aceia ce luptă cu curaj și hotărâre, ce au în dotare arme puternice ca speranța, optimismul și credința. Este nevoie ca oamenii să treacă prin bătălia vieții pentru a ajunge la perfecțiune. Ea înseamnă o luptă continuă, una de dezamăgiri, împliniri, necazuri, bucurii. Lupta nu e unilaterală, ea se duce pe trei fronturi: lupta cu tine însuți, lupta cu ceilalți și lupta cu conjuncturile nefavorabile. Trebuie să existe un echilibru între cele trei laturi. Dacă învingi în lupta cu tine însuți, care e cea mai dificilă, vei ști cum să ai o abordare eficientă și în celelalte lupte. Momentele în care ne aflăm, fie că sunt bune sau rele ne determină să reacționăm într-un fel sau