Treceți la conținutul principal

Despre suferinţă


Durere, lacrimi, furie, confuzie, negare, resemnare...o gamă largă de sentimente le resimţim atunci când suferim. Am mai dezbătut acest subiect complicat despre suferinţă, însă aş dori să aprofundez mai mult acest acest domeniu.
Suferinţa ne purifică, ne modelează şi ne transformă. Ea ne face spiritul să se înalţe deasupra egoului, să fie mai viu şi mai puternic. Pe mine suferinţa m-a modelat, aşa cum olarul modelează lutul, m-a corectat pentru a ajunge o persoană mai echilibrată.
Suferinţa a fost şi este îndrumătorul meu spiritual, arătându-mi calea către interior, pentru a-mi regăsi sinele-identitatea- pentru a mă cunoaşte cu adevărat şi a-mi înţelege trăirile. Suferinţa mi-a deschis calea către divinitate, m-a învăţat trăiri mai profunde şi mi-a arătat spectrul larg al fiinţei umane. Este un termen mult prea general. Pentru mine, personal suferinţa s-a concretizat prin boală.
Ceea ce vreau să evidenţiez este faptul că suferinţa mi-a revelat cine sunt eu, cum sunt, unde sunt, în ce stadiu mă aflu la capitolul evoluţie spirituală. Suferinţa este învăţatorul meu care mă învaţă lecţii benefice pentru evoluţia mea ca om. Ea m-a făcut mai umană, ajutându-mă să empatizez cu ceilalţi şi să înţeleg mai profund natura umană.
Atunci când suferi, când te doare, nu eşti într-o postură uşoară, e firesc acest lucru. Dar privind dincolo de suferinţă, vei vedea că ea te formează pentru a deveni o persoană completă, ajutându-te să cultivi calităţi frumoase ca de pilda:empatia, perseverenţa, dragostea, bunăvoinţa etc. Şi astfel să devii un caracter puternic. E ca şi cum cerul e plin cu nori negri, dar ştii că dincolo de această perdea plumburie se află soarele iar în scurt timp lumina sa va străbate întunericul şi îşi va revărsa din abundenţă căldura sa. La fel Dumnezeu îşi va revărsa binecuvântările minunate, estompând durerea de pe cerul fiinţei noastre. Pentru toate lucrurile există un timp. Există un timp pentru suferinţă aşa cum există un timp pentru bucurie.

Poate că nu înţelegem în totalitate unele momente dureroase din viaţa noastră dar e înţelept să le acceptăm.Spune o vorbă din popor „că ceea ce nu te omoară, te face mai puternic”. Eu certific aceste cuvinte. În fiecare dintre noi zace un luptător, iar în momentele dificile el iese la suprafaţă. Cădem, ne lovim, dar ne ridicăm din nou mai puternici. Viaţa a avut grijă să-mi dea unele lecţii dure. La început începi să te întrebi:”De ce mi se întâmplă asta Doamne?”,”Ce am făcut să merit eu asta?”Apoi, în timp realizezi valoarea acelor lecţii. Pe viitor, îţi dai seama că eşti mai puţin vulnerabil la testările vieţii şi că ele te îmbogăţesc sufleteşte. Sunt unele situaţii în viaţă pe care nu le putem schimba, însă putem să ne schimbăm noi modul cum reacţionăm la ele. E important să avem o atitudine corectă, sănătoasă pentru ca suferinţa să nu ne amăgească sufletul, mintea şi trupul.
Din proprie experienţă vă spun că de noi depinde ce alegem: să abordăm o problemă cu negativism sau să o privim cu optimism. Dacă încercăm să vedem partea plină a paharului, ne va fi mai uşor să depăşim situaţiile nefavorabile.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A mai trecut un an...

A mai trecut un an din viaţa mea… În linişte, mă privesc în oglinda sufletului şi încerc să observ tot ce a însemnat acest an… A fost un an bun sau rău? Cum sunt eu acum? Câte dintre visuri s-au împlinit? Cu fiecare clipă ce s-a scurs prin clepsidra timpului, am devenit mai matură, mai înţelegătoare, mai aproape de ceea ce sunt eu in realitate? Cum am trăit, ce şi cui am împărtăşit? Am reuşit să-mi îndeplinesc promisiunile? Cine mi-a stat alături şi cine a ales un alt drum? Am dat totul să-i întorc din drum? Câte bucurii şi câte regrete le-am lăsat celorlalţi? Am lăsat mai multe lacrimi sau mai multe zâmbete în colţul inimii lor? Îmi fac un inventar al sentimentelor…  Printre sentimentele de bucurie, de recunoştinţă, de iubire s-au strecurat şi regrete, neîmpliniri, deziluzii, pentru că sunt om, pentru că atât cât trăiesc, învăţ… Niciodată nu e suficient tot ceea ce învăţăm, procesul pe drumul cunoaşterii e unul de durată, care nu se termină niciodată atât cât trăim. Priv...

Bine-ai venit, Aprilie!

Bine-ai venit, Aprilie, cel care aduci înflorirea zâmbetelor, ce au stat atâta timp zgribulite în iarna durerii. Te rog să mă tratezi cu blândeţe şi să nu-mi ucizi speranţele. Priveşte-mi ochii şi citeşte în ei, un dulce vis în care a încolţit aşteptarea, a ceea ce este mai bun, mai pur, mai luminos… Sunt doar un simplu om care speră, crede, visează, iubeşte, într-un cuvânt: trăieşte. Iubite, Aprilie, trezeşte-mă mereu cu soarele iubirii, îmbracă-mă cu flori de cireş dornice de a alunga monotonia din gânduri, respiră-mă prin verdele crud al ierbii ce mi-a înmugurit în aorta sufletului, potoleşte-mi setea şi foamea de frumos prin culorile tale cu care pictezi infinitul. Tu, Aprilie însemni pentru mine: narcise îngălbenite de atâta linişte şi zâmbet, lalele frumoase ca dorurile îndrăgostiţilor, lăcrămioare scumpe ca lacrimile rostogolite în tăcerea clipei, zambile parfumate ca visele din zori, liliacul plin de amintiri şi speranţă ca sufletu ce te aşteaptă neîncetat, gingaşe...

Viata-i o lupta, ce se duce pe trei fronturi

Îmi place mult cum descrie viața George Coșbuc, în poezia ”Lupta vieții”. ”O luptă-i viața; deci te luptă Cu dragoste de ea, cu dor.” Am conștientizat că viața-i o luptă, iar pentru a o câștiga e nevoie de dârzenie, de dragoste. Iubind viața, nu vei capitula niciodată în fața atacurilor exterioare. Trăiesc doar aceia ce luptă cu curaj și hotărâre, ce au în dotare arme puternice ca speranța, optimismul și credința. Este nevoie ca oamenii să treacă prin bătălia vieții pentru a ajunge la perfecțiune. Ea înseamnă o luptă continuă, una de dezamăgiri, împliniri, necazuri, bucurii. Lupta nu e unilaterală, ea se duce pe trei fronturi: lupta cu tine însuți, lupta cu ceilalți și lupta cu conjuncturile nefavorabile. Trebuie să existe un echilibru între cele trei laturi. Dacă învingi în lupta cu tine însuți, care e cea mai dificilă, vei ști cum să ai o abordare eficientă și în celelalte lupte. Momentele în care ne aflăm, fie că sunt bune sau rele ne determină să reacționăm într-un fel sau ...